EBU organiserar Europas tyngsta tv-bolag och organisationen är i full färd med att utarbeta sitt förslag till en europeisk HDTV-standard. Förslaget ska vara klart senare i år.
Den information som Elektroniktidningen fått visar att man nu diskuterar att Europa ska utnyttja den senaste tekniken och införa en mer avancerade HDTV-standard än vad USA, Japan och Australien har.
Det mest intressanta förslaget innebär att standarden ska klara 1 080 linjer och progressiv scanning. Det ger en skarpare bild än vad något land har idag. Dessutom ska mer effektiv komprimering införas så att en HDTV-kanal kan överföras via det befintliga digitala marknätet. Ett alternativ är att då välja Microsofts kompressionsteknik Windows Media Player 9 (WM9).
Europa på efterkälken
EU-kommissionen presenterade så sent som i januari en rapport om den nya tv-tekniken, där man klart konstaterar Europas eftersläpning på området.
I Europa finns varken gemensam standard eller beslut att införa någon gemensam lösning. Detta hänger i sin tur samman med EU:s försök att införa analog HDTV på 90-talet vilket då slutade med katastrof. Sedan dess har HDTV varit en död fråga i Europa. Nu ligger USA, Japan och Australien före med digital HDTV, enligt EU-kommissionens egen rapport.
Det är uppenbarligen USA som ligger i täten vid skiftet till den nya tekniken. 38 procent av USA:s tv-hushåll har idag digital-tv medan Europa ligger på 20,8 procent, enligt EU-rapporten.
Riskerar tappa tittare
EBU organiserar public service-tv i Europa och det är dessa tv-bolag som nu går i spetsen för att Europa ska ta krafttag. Det är tv-bolag som SVT i Sverige, NRK i Norge, BBC i Storbritannien och ARD i Tyskland.
EBU menar deras medlemmar riskerar tappar publik till amerikanska tv-bolag som planerar sända HDTV via satellit till Europa och till nästa generations dvd-spelare. EBU:s experter verkar övertygade om att tittarna vill ha stora platta skärmar med HDTV-kvalitet.
Ännu så länge är dock de privatägda tv-bolagen inte lika intresserade, enligt David Österlund, teknisk utvecklingschef, TV4
- Vi driver absolut inte frågan. Vi bevakar den och ser till att vi inte hamnar på efterkälken. Vi har det med i tankarna. Vartefter blir det nog HDTV, men vi ser ingen vinst i att driva frågan.
- Personligen vill jag naturligtvis ha HDTV, säger David Österlund.
Göte Andersson