Videoeffekter
i öppen hårdvara
söker partners
Videoeffektmodulen började som ett examensarbete på KTH. Nu är den ett flaggskepp för elektronik byggd i öppen hårdvara. Jakten på lämpliga partners för volymtillverkning är igång. Elektroniktidningen har talat med Sébastien Bourdeauducq, pappa till projektet Milkymist.VIDEOSYNTENS PAPPA NAMN Sébastien Bourdeauducq AKTUELLT PROJEKT Videosynten Milkymist som bygger helt på öppenkod UTBILDNING Ingenjörsexamen både från KTH och franska universitetet Supélec BOR Berlin FÖDD 1987 i Frankrike UR CV:T Skrivit wifidrivrutiner till den öronviftande trådlösa servern Nabaztag. Varit chefsutvecklare för den trådlösa FPGA-baserade öppenkodsroutern Openpattern. FAMÖST HACK en mobilsignal som låser upp elektroniska fotbojor på shoppingvagnar |
Så ser en typisk användning av Milkymist ut. Den är en så kallad videosyntesizer som transformerar och animerar videosignaler för konst och underhållning.
Videosyntar i både hård- och mjukvara finns sedan tidigare. Milkymist är ett försök att bygga en variant helt i öppen hårdvara.
– Allt som vi själva byggt är öppen hårdvara – IP-kärnor, ketskortsscheman, layout, låda och mjukvara, säger Sébastien Bourdeauducq.
– Somliga har gjort petiga invändningar mot licensen för processorn LatticeMico32, men vi anser att de har fel.
Även vad gäller utvecklingsverktygen försöker projektet hålla sig till öppenkod. Ett undantag är verktygen för FPGA-syntes och för placering och ledningsdragning.
– Men vi jobbar på att hitta ersättare, säger Sébastien Bourdeauducq.
En spännande konsekvens av att allt är öppenkod, är att godbitar ur projektet kan plockas ut och används i helt andra sammanhang. Nasa skickar exempelvis upp projektets SDRAM-controller i rymden år 2012 i den internationella rymdstationen ISS. Controllern sitter i ett experiment i en mjukvarustyrd radio.
Projektets on-chip-debugger utvärderas för att användas i ett styrsystem för partikelacceleratorerna i GSI och Cern.
Milkymist är Sébastien Bourdeauducqs baby. Den föddes 2007 i hans examensarbete i mikroelektronik på KTH i Stockholm. Som mycken annan öppenkod började det med ett eget behov – han arbetade själv som video-jockey.
– Allteftersom de tekniska problemen löstes, bestämde jag mig för att undersöka hur långt man kunde gå genom att förvandla projektet till en fullfjädrad produkt, säger Sébastien Bourdeauducq.
I december 2009 hittade han en person med erfarenhet från det öppna mobiltelefonprojektet Openmoko. Denne erbjöd sig att ta hand om och finansiera produktionen.
– Sedan dess har projektet gått mycket fortare, säger Sébastien Bourdeauducq
Milkymist är inte längre ett enmansprojekt. Kärngänget sitter i Frankrike, Tyskland, Kina, Taiwan och Japan.
– Till skillnad från de flesta andra öppenkodsföretag ska vi inte jobba som konsulter. Därmed kan vi tjäna pengar samtidigt som vi har stor frihet att innovera – det finns ingen kund som sitter och dikterar kravspecifikationer på komponenter.
Produkten ska kunna köpas på nätet och Sébastien Bourdeauducq hoppas att den också ska kunna säljas i butik.
– Målgruppen är videojockeys, som kan använda den professionellt, och klubbar och band som är på jakt efter en lättanvänd och billig videosynteslösning.
– Och företag som hyr ut ljud- och videoanläggningar skulle kunna köpa in och erbjuda den.
Insticksmoduler för Milkymist-effekter ska kunna utvecklas och delas via Internet.
– Vi planerar också att addera Internetorienterade funktioner, som en ”twitterplank” med lämplig hashtag dit folk kan skriva och få sina tweets projicerade på duken under en fest eller en konsert.
Hur ett eventuellt företag kring produkten ska organiseras är ännu inte fastslaget. Planerna inför framtiden är diffusa. Företagsformen kommer att utvecklas allteftersom den behövs.
Idag kan man beställa utvecklingskort för Milkymist på webben. Provexemplar av Milkymist One – som är namnet på den första generationen av modulen – ska enligt planerna finnas i augusti.
– Vad gäller volymtillverkning är vi osäkra. Det beror på många faktorer – som exempelvis att hitta partners för marknadsföring, distribution och finansiering.
Motsvarande videosyntar i hårdvara av idag kostar 10 000 – 20 000 kronor. Sébastien Bourdeauducq hoppas kunna flytta ner slutkundspriset för Milkymist One till kring 5000 kronor.