Redan på flygplatsen möts man av en välkomnande banderoll och själva evenemanget är lite som ett väckelsemöte även om det spelas medryckande rockmusik i bakgrunden. På konferensen liksom på utställningen presenteras lyckade och underhållande projekt i en aldrig sinande ström. Mycket sker med glimten i ögat men allt är extremt välorganiserat på ett sätt, som amerikanska företag är mästare på.
NI Week samlade närmare 2700 personer i ett 40-gradigt Texas. Antalet deltagare fortsätter stadigt uppåt och ökade i år med 23 procent jämfört med i fjol. Runt 30 personer kom från Sverige och de kunde välja på 230 sessioner eller prata med någon av de ganska precis hundra utställarna.
Två av dessa var svenska, konsultföretagen Prevas och Endevo. Den senare är specialist på objektorienterad programmering av Labview och ger kurser även i USA.
Årets NI Week handlade till stor del om flerkärniga processorer, FPGA:er och trådlös kommunikation. Tre ord som kunde vara hämta från vilket elektronikevenemang som helst. Men i NI:s tappning utgår allt från det grafiska programmeringsspråket Labview.
– Vi ser en superdator på varje skrivbord. Det är nästa generations [flerkärniga ] datorer som har kapacitet för att lösa de svåraste problemen på planeten.
Att James Truchard säger det beror på att Labview är ett av få programmeringsspråk där man relativt enkelt kan dra nytta av flerkärniga processorer. Företaget har det senaste året bedrivit undervisning i ämnet tillsammans med Intel.
Årets upplaga av Ni Week var välmatad med produktnyheter. Bland annat lanserades en enkortsvariant av styrsystemsfamiljen RIO. Företaget släppte PXI-moduler som klarar rf-signaler upp till 6,6 GHz och så är det numera möjligt att kapa trådarna i datainsamlingssystemen. Istället kan mätdata överföras via den trådlösa nätverksstandarden 802.11g.
Som brukligt lanserades en ny version av Labview på konferensen. I version 8.6 av programmet har bland annat över 1200 funktioner optimerats för flerkärniga processorer.
Samarbetet med Lego har fördjupats och företagen presenterade en enklare version av en robot avsedd för låg- och mellanstadiet. Precis som för Mindstorms NXT är programmeringen av den nya roboten som kallas Wedo grafisk, och i botten finns Labview. Bland annat kan man bygga en liten gullig krokodil av de 158 delarna som satsen innehåller.
NI berättade också lite om vad som pågår i utvecklingslabben, bland annat arbetet med att öppna upp kompilatorn till Labview så att den ger maximal prestanda oberoende om målet är en pc, en FPGA, en inbyggnadsprocessor, en DSP eller något annat.
Ett önskemål från många deltagare som företaget dock inte kunde infria, var möjligheten att zooma i Labview. Men funktionen lär dyka upp förr eller senare, kanske redan på nästa års NI Week, första veckan i augusti 2009.