Per Henricsson: Även EU vill stoppa konfliktmineraler
Efter EMC, WEEE, RoHS och Reach är det dags för en ny pålaga från EU som påverkar elektronikindustrin. Den här gången handlar det om bland annat tenn, guld och tantal, ämnen som går under beteckningen konfliktmineraler och som bland annat utvinns i östra Kongo. De små gruvorna kräver i många fall inte mer än hacka och spade vilket gör verksamheten svårkontrollerad och därmed perfekt som födkrok för olika gerillarörelser.USA ligger för en gångs skull först i spåret och har redan en lagstiftning på plats. Även om den bara berör företag som är börsnoterade i USA så har den fått genomslag i hela underleverantörskedjan, något som säkerligen kommer att underlätta för europeiska företag när EU väl kommer till skott. (En längre artikel finns här (länk)).
Tanken med lagstiftningen är inte att skapa ett embargo mot östra Kongo utan bara strypa gerillagruppernas inkomster.
Ett förslag från EU-kommissionen kan komma redan i december men sedan är frågan hur lång tid det tar innan det blir tvingade. Förhoppningsvis är manegen redan krattad när lagen väl träder i kraft om något eller några år. USA:s lagkrav har fått många underleverantörer att agera så att det redan idag går att köpa bland annat tantalkondensatorer som är garanterat fria från mineraler som utvunnits i gerillakontrollerade gruvor.
Frågan är ”bara” hur rapporteringen ska ske? Förhoppningsvis blir den inte lika kaosartad som för de tidigare direktiven. Som det ser ut nu kommer den att knyta an till det amerikanska systemet och den metod som stakats ut av OECD.
Intressant att notera är också att EU:s handelskommissionär Karel De Gucht pratar om att få med Kina på tåget. Kanske har han tagit intryck av Elsäkerhetsverkets framstöt i höstas. Verket konstaterar att det säljs en hel del produkter som är direkt livsfarliga men eftersom de kommer direkt från Asien och säljs via Internet står verket maktlöst trots att de omfattas av olika EU-direktiv (länk).