Nye Sverigechefen Bill Österlund vill stärka varumärket och ta upp jakten på Arrow. Och han tänker inte friskriva sig från RoHS-ansvaret.
Sedan komponentdistributören Avnet köpte branschkollegan Memec i somras har det varit ganska turbulent kring företaget. Nu har man organiserat klart, alla agenturer och all personal är utsorterade på de olika Avnetbolagen.
En handfull medarbetare har i omstöpningen fått lämna företaget, bland dem förre vd:n för Avnet-Nortec AB Ove Boström, tillika Silicas Sverigechef. Memec hade redan före uppköpet bantats från 45 till 28 personer. De flesta av dessa har nu spritts ut på de olika Avnetbolagen.
- Sverige är nog det enda landet där personal från Memec dominerar det nya bolaget, säger Silicas nye Sverigechef Bill Österlund, själv en av Memecs förgrundsfigurer före uppköpet.
Han tror förstås stenhårt på sin nya verksamhet.
- Vi har berättat om vår nya organisation för väldigt många kunder. När vi väl förklarat för dem har de varit oerhört positiva, säger han.
Den nya organisationen tarvar en hel del förklaring. I Sverige består Avnet av två juridiska bolag, EBV och Avnet-Nortec. Inom Avnet-Nortec finns fem affärsområden, eller ”speedboats” som Avnet själv kallar dem: Silica, Avnet Memec, Avnet Time, Avnet SCS och BFI Optilas. Av dessa är Silica och Avnet Memec störst, med 14 anställda vardera, de övriga har 4-5 anställda.
Men det är inte samma Silica och Memec som före uppköpet. Nej, det har stuvats friskt bland agenturerna. Nya Silica förblir ett renodlat halvledarbolag men man har fått ta över en lång rad varumärken från Memec. Numera återfinns här bland annat Analog Devices, Freescale, Infineon, Intel, Microchip, Philips, ST, Texas Instruments och Xilinx.
Hos nya Avnet Memec huserar de mindre allmänt kända, mer specialiserade halvledarföretagen. Här återfinns exempelvis Arm, Finisar, IDT, Lattice, Linear, PMC Sierra, Zarlink och Zilog.
Målet för Avnet här i Sverige är självklart att ta upp jakten på ärkekonkurrenten Arrow. Globalt står de två i särklass, och Avnet är aningen större. Här i Sverige är Avnet bara runt en fjärdedel så stort.
- Vi hoppas kunna ändra på det. Vi vill göra Silica mer synligt, mer aktivt än tidigare. Med de nya agenturerna och vår nya organisation så har vi en bra grund, säger Bill Österlund.
Jagandet ska ske genom hård specialisering. De enskilda affärsområdena ska profileras mer än Avnetkoncernen. Paradoxalt nog gör det att Silicas värste konkurrent ofta blir koncernsystern EBV.
- Absolut, EBV är ibland svårare att möta än till exempel Arrow. Men jag vill påstå att vi idag är mer fokuserade än EBV, säger Bill Österlund.
Övergången till blyfritt i samband med RoHS-direktivet ser han som en möjlighet att profilera bolaget. Här har Elektronikindustriföreningen nyligen skärpt tonen och rekommenderat sina medlemmar att inte acceptera några friskrivningsklausuler från distributörerna.
- Vi har inte för avsikt att friskriva oss från RoHS-ansvaret, säger Bill Österlund.
I stället vill han vända på problemet. Blyfritt ska betraktas som standard, och det är de som köper blyhaltiga komponenter som kommer att särbehandlas.
- Kunder som beställer blyade komponenter kommer framöver inte att kunna annullera sådana ordrar eller lämna tillbaka sådana komponenter, säger han.
Tilläggas bör att Avnet Time liksom tidigare hanterar de passiva komponenterna. Avnet SCS är alltjämt bolaget som säljer direkt till Ericsson, Nokia och de stora kontraktstillverkarna. Och BFI Optilas är liksom förr specialister på rf- och optokomponenter.