Han hatar att det finns så många olika mobilplattformar att det inte går att skapa programvara som fungerar överallt.
Han heter Sean Moss-Pultz och är produktchef på FIC. En mobiltelefon borde vara lika öppen för användaren som en pc är, tycker han, och det kliar kroppen på honom varje gång han stöter på avsiktliga begränsningar i exempelvis användarens möjlighet att installera programvara.
Chefen på FIC (First International Computer) lyssnade, och den ”helt öppna” mobiltelefonen finns på marknaden från och med första kvartalet nästa år.
Sean Moss-Pultz pappa köper sällan grabbens idéer rakt av,
– Vad har jag för nytta av en nördmobil när jag inte ens kan programmera videon?
– Ge först åt nördarna vad de vill ha! svarar Sean Moss-Pultz.
Förhoppningen är att Linuxkodarnas intresse för Neo1973 – som mobilen heter – ska ge bra program åt far. Neo1973 kan också fungera som en generell mobilplattform för nyttoprogram.
– Ringtoner är en multimiljardmarknad. Vi tror att nedladdning av mobilprogram på öppna plattformar kommer att bli ännu större, säger Sean Moss-Pultz i tidningen Linuxdevices.
Idén liknar den som Nokia har med sin surfplatta 770, som också den marknadsförs som en öppen plattform på Linux. Med skillnaden att Neo1973 är en mobiltelefon medan 770 är större och saknar mobilmodem.
Som Linuxprocessor används Samsungs Arm9-systemkrets S3C2410. Den är kopplad till AGPS-mottagare och 64MB Flash. Och till en fyrabandig GPRS-modul som är FIC:s egen konstruktion, enligt Linuxdevices. GPRS-modulen kör Nucleus OS på en ARM7-kärna från Texas Instruments.
USB-porten är både laddarport och anslutning för en pc som vill surfa med Neo1973 som modem.
VGA-pekskärmen är en 2,8-tummare. Kommande syskon till Neo1973 kommer att ha WiFi och Bluetooth.
Av 128MB RAM äts hälften upp av Linuxplattformen, som heter Openmoko. Det går också att köra program direkt från MicroSD-Flash, som idag finns i storlekar upp till 1 Gbyte.