Slutsatsen drar han efter en intern undersökning där företaget jämfört kraftmoduler med analog och digital teknik.
Ericssons egen PMH8918L, en oisolerad Pol-omvandlare (Point-of-load) med 18 A och 12 V på ingången, fick representera den analoga lösningen, medan en modul baserad på Zilker Labs krets ZL2005 fick representera den digitala. Båda hade nästan samma switchfrekvens och använde likadana switchar.
Minskar kortytan till hälften
Resultatet av undersökningen är slående. Den digitala lösningen krävde betydligt färre kringkomponenter än den analoga. Trots det blev prestanda något bättre.
- I den digitala lösningen kunde vi minska antalet kringkomponenter med mer än 60 procent. Det gör att man skulle kunna minska kretskortsytan till hälften och ändå behålla samma ström, säger Patrick Le Fevre.
Eller så vänder man på det hela istället och behåller storleken på modulen. Då skulle den digitala konstruktionen kunna realiseras med 35 A. Fast i så fall måste självklart konstruktionen göras om.
För Ericssons del talar studien sitt tydliga språk. Digital kraft är ett framtidsalternativ framförallt när det gäller oisolerade POL-omvandlare. Hur mycket isolerade DC/DC-omvandlare tjänar på att använda digital återkoppling är ännu inte riktigt fastställt. För få studier har hittills gjorts.
- På konferensen APEC 2007 i slutet av februari kommer vi att redovisa resultat från en undersökning vi gjort kring isolerade omvandlare i samarbete med halvledartillverkare. Även här kan man tjäna på att använda digital teknik, säger Patrick Le Fevre.
Exakt när Ericsson Power Modules kommer att lansera sin första modul med digital återkoppling kan Patrick Le Fevre inte avslöja.
- Men vi hoppas att ha något framme mot slutet av året, säger han.
Det finns flera saker som avgör tidsplanen. Bland annat vill man invänta flera alternativa kretsar från halvledartillverkarna.
- För oss är en DSP-lösning inte ett alternativ. Istället vill vi ha en dedikerad lösning som är realiserad mer i hårdvara. Flera halvledarföretag jobbar med att ta fram det just nu, säger Patrick Le Fevre.
Om Ericsson Power Modules kommer med en första modul mot slutet av året ligger företaget bra i fas med övriga modultillverkare. Åtminstone om man får tro den tidsplan som Patrick Le Fevre målar upp för digitala kraftmoduler.
- Man kan räkna med att standardmoduler som använder digital istället för analog återkoppling kommer att börja dyka upp mot slutet av detta år, säger han.
Intel och ST stärker standard
Med standardmoduler menar Patrick Le Fevre moduler som för användaren i princip ser ut som dagens analoga alternativ. De har samma fotavtryck, men bättre verkningsgrad. Förmodligen blir de också billigare, så fort det finns flera styrkretsar att välja mellan.
Mer avancerade moduler, som kan dra nytta av digitala gränssnitt för att exempelvis anpassa utspänningen och sätta strömbegränsningar, är nästa steg. Den här typen av moduler kommer förmodligen att använda PMBus-protokollet för att kommunicera med omgivande system. I höstas anammade ST Microelectronics och Intel PMBus-standarden, vilket gjort protokollet till ett ännu starkare framtids alternativ.
- Accepterandet av PMBus-standarden är ett stort steg i rätt riktning. Det gör att alla produkter talar samma språk. Men industrin måste också komma överens om ett standardiserat format som kontakter. Ingen vill vara bunden till en tillverkare, säger Patrick Le Fevre.
- Det gör att den här typen av moduler förmodligen inte når ut på marknaden förrän mot slutet av 2008, konstaterar han.
Se även: