JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tekniq blir bok
KK-stiftelsen har samlat erfarenheterna från projektet Tekniq i en metodikhandbok för hur näringsliv och akademi kan mötas och samarbeta. Boken kan laddas ned kostnadsfritt.
På 84 sidor har Tekniq sammanställt sina erfarenheter, i ett verk kallat "Metodhandbok Tekniq - expertkompetens intelligenta produkter".
Image
Olle Vogel

- De metoder som presenteras i boken utgör kraftfulla verktyg för värdeskapande möten mellan olika kunskapsområden inom näringsliv och akademi, säger KK-stiftelsens programansvarige Olle Vogel i ett pressmeddelande.

Det var 1998 som KK-stiftelsen initierade sitt program "Expertkompetens - skräddarsydda utbildningar för Sveriges företag". Tekniq var det första projektet i programmet, och syftet var att ge små och medelstora svenska mekanikföretag kompetens nog att bygga in elektroniksystem i sina produkter. Under perioden fram till 2005 då projektet avslutades har en metodik gradvis vuxit fram för hur sådan verksamhet bör organiseras, hur företagen bör kontaktas och närmas, och hur det går till att förankra denna typ av projekt inom akademin.

- Tanken är att boken och dess metoder ska ligga till grund för högskolor som vill bygga upp liknande verksamheter där småföretag och högskolan kopplas samman, skriver KK-stiftelsen.

Bland resultaten som boken redogör för finns ett nationell kompetensnätverk inom inbyggda system, metoder för kompetensutveckling, ett hundratal prototypprojekt och ett trettiotal nya produkter samt en rad examensarbeten, grundutbildningskurser och forskningsprojekt.

KK-stiftelsens program har fortsatt inom ramen för nano- och mikrosystemprojektet Minst, från vars webbplats boken kan laddas ned i pdf-format. Den kan även köpas i reguljär bokform för 350 kronor.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)