- De metoder som presenteras i boken utgör kraftfulla verktyg för värdeskapande möten mellan olika kunskapsområden inom näringsliv och akademi, säger KK-stiftelsens programansvarige Olle Vogel i ett pressmeddelande.
Det var 1998 som KK-stiftelsen initierade sitt program "Expertkompetens - skräddarsydda utbildningar för Sveriges företag". Tekniq var det första projektet i programmet, och syftet var att ge små och medelstora svenska mekanikföretag kompetens nog att bygga in elektroniksystem i sina produkter. Under perioden fram till 2005 då projektet avslutades har en metodik gradvis vuxit fram för hur sådan verksamhet bör organiseras, hur företagen bör kontaktas och närmas, och hur det går till att förankra denna typ av projekt inom akademin.
- Tanken är att boken och dess metoder ska ligga till grund för högskolor som vill bygga upp liknande verksamheter där småföretag och högskolan kopplas samman, skriver KK-stiftelsen.
Bland resultaten som boken redogör för finns ett nationell kompetensnätverk inom inbyggda system, metoder för kompetensutveckling, ett hundratal prototypprojekt och ett trettiotal nya produkter samt en rad examensarbeten, grundutbildningskurser och forskningsprojekt.
KK-stiftelsens program har fortsatt inom ramen för nano- och mikrosystemprojektet Minst, från vars webbplats boken kan laddas ned i pdf-format. Den kan även köpas i reguljär bokform för 350 kronor.