JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chalmers gör GHz-mottagare i miniformat
På ett par kvadratmillimeter har Chalmers lyckats skapa en mottagare, inklusive antenn, för frekvenser kring 220 GHz.  Det är världens första mottagare i sitt slag, hävdar Chalmers.
– Det här ser vi som ett genombrott. Våra resultat öppnar möjligheten att tillverka system för mycket höga frekvenser inom den så kallade terahertzelektroniken, till en relativt låg kostnad, säger Herbert Zirath, professor vid avdelningen för mikrovågselektronik i ett pressmeddelande.

– I nästa fas i projektet kommer ännu fler kretsfunktioner att kunna integreras på samma chip, fortsätter han.

Kretsen är tillverkad i galliumarsenid och består av antenn, lågbrusförstärkare och frekvenskonverterare. I dagsläget är den konstruerad för att arbeta kring 220 GHz, men det är ingen övre gräns.  I nästa fas går det att sätta frekvensomfånget betydligt högre, menar Herbert Zirath.

Ett möjligt framtida användningsområde är radiobaserade säkerhetssystem som exempelvis används på flygplatser för att avslöja dolda vapen utan kroppsvisitering. Men kretsen kan också komma att användas andra säkerhetssystem, som i bildalstrande sensorer som ser genom mörker, rök eller dimma.

Till detta hör att tekniken kan vara intressant att använda för radiokommunikation med hög datatakt. Länkar med datatakter på 10 Gbit/s är fullt möjliga att förverkliga för framtida mikrovågslänkar med tekniken, hävdar Chalmersforskarna.

Forskningsarbetet har utförts inom ett samarbetsprojekt, kallat Nanocomp, tillsammans med Saab Microwave Systems, Omnisys Instruments, FOI samt de två tyska forskningsinstituten Fraunhoferinstitutet och FGAN.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)