– I nästa fas i projektet kommer ännu fler kretsfunktioner att kunna integreras på samma chip, fortsätter han.
Kretsen är tillverkad i galliumarsenid och består av antenn, lågbrusförstärkare och frekvenskonverterare. I dagsläget är den konstruerad för att arbeta kring 220 GHz, men det är ingen övre gräns. I nästa fas går det att sätta frekvensomfånget betydligt högre, menar Herbert Zirath.
Ett möjligt framtida användningsområde är radiobaserade säkerhetssystem som exempelvis används på flygplatser för att avslöja dolda vapen utan kroppsvisitering. Men kretsen kan också komma att användas andra säkerhetssystem, som i bildalstrande sensorer som ser genom mörker, rök eller dimma.
Till detta hör att tekniken kan vara intressant att använda för radiokommunikation med hög datatakt. Länkar med datatakter på 10 Gbit/s är fullt möjliga att förverkliga för framtida mikrovågslänkar med tekniken, hävdar Chalmersforskarna.
Forskningsarbetet har utförts inom ett samarbetsprojekt, kallat Nanocomp, tillsammans med Saab Microwave Systems, Omnisys Instruments, FOI samt de två tyska forskningsinstituten Fraunhoferinstitutet och FGAN.