Kontaktlinser med inbyggd elektronik för allt från att hjälpa synskadade till att assistera piloter och bilförare eller rentav surfa på nätet låter lite som science fiction men kan i en framtid bli verklighet. Det hävdar forskare vid University of Wisconsin.
- Vi har tagit ett mycket litet steg mot målet, men jag tycker det är synnerligen lovande, kommenterade professor Babak Parviz när forskningsresultatet presenterades på en IEEE-konferens nyligen, rapporterar forskningssajten physorg.com.
Han har lett ett forskarlag som tagit fram en prototyp, en kontaktlins som innehåller elektroniska kretsar och röda lysdioder. Linserna har testats på kaniner i 20 minuter utan biverkningar.
Utmaningen ligger enligt forskarna i produktionen. Kontaktlinser är gjorda av flexibla organiska material medan elektroniska kretsar kräver oorganiska material, höga temperaturer och giftiga kemikalier. Kretsarna i prototyplinserna är blott några nanometer tjocka, och de ingående lysdioderna bara en tredjedels millimeter i diameter. De är gjorda med självpositionerande teknik där kapillärkrafter utnyttjas för att få delarna på rätt plats.
Lysdioderna i prototypen fungerar i princip men lyser inte då prototypen saknar spänningsmatning. Det hoppas forskarna lösa på sikt med hjälp av inbyggda solceller i linserna. Tanken är också att bygga in någon form av trådlös kommunikation. Enligt Parviz stör elektroniken inte synen eftersom större delen av den ligger utanför det område som ögat ser genom.
- En fungerande display med några få pixlar kan vi nog få fram relativt snabbt, säger han.
Bland tillämpningarna nämner han möjligheten att se ett fordons hastighet projicerat på vindrutan, virtuella värdar för videospel och på sikt förstås möjligheten att ha en alldeles egen internetbrowser i ögat.