JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lagra solenergi med konstgjord fotosyntes

Forskare vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) har funnit ett sätt att lagra solenergi. Hemligheten är konstgjord fotosyntes som kan ske i källaren på ditt eget hus, hävdar professor Daniel Nocera, som leder forskningen.
– Vi har lärt oss av naturen. Löven på plantor lagrar energi hela tiden för att överleva när solen inte skiner. De använder fotosyntes, vilket vår metod också går ut på, säger professor Daniel Nocera vid MIT i Boston, USA i en videointervju på universitetets hemsida.

Han menar att den mängd solenergi som når jordytan under en timme skulle räcka för att försörja hela jordens befolkning med energi under ett år. Så att kunna lagra solenergi är en lockelse som funnits länge.

– Vår upptäckt bygger på att vi hittat ett sätt hur man effektivt kan dela upp vatten i vätgas och syrgas. Och det går enkelt och billigt att tillverka system kring detta, säger Daniel Nocera.

Det handlar alltså om en metod som skapar billig vätgas genom konstgjord fotosyntes. MIT-forskarna tror att deras upptäckt kan vara ett första steg till en helt ny energikälla för morgondagens hem.

Metoden går ut på att man skapar vätgas och syrgas som kan lagras i exempelvis källaren i ett vanligt boningshus. Nyckelkomponenten i processen är en katalysator – kobolt, fosfat och en elektrod placerad i vatten – som producerar syrgas ur vattnet när elektricitet går genom elektroden, medan en annan katalysator, exempelvis platina, skapar vätgas. Vanligt vatten används och processen kan ske vid rumstemperatur.

– När solen är uppe använder du solcellerna på vanligt vis, men när solen försvinner tar du den lagrade syrgasen och vätgasen, kombinerar den igen i en bränslecell och får elektricitet som kan användas till ditt hus eller för att ladda din elektriska bil. Helt plötsligt har ditt hus blivit en kraftstation, säger Daniel Nocera.

– Jag tror att vår upptäckt åtminstone har öppnat en dörr för storskalig spridning av solenergi eftersom vi hittat ett enkelt miljövänligt sätt att lagra solenergi.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)