JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. El från träd kan driva sensornät i skogen

Det låter snudd på skogstokigt, men det går faktiskt att utvinna el direkt ur träd. Inte mycket, men tillräckligt för att driva extremt strömsnåla sensorer. I USA vill den amerikanska skogsvårdsstyrelsen använda tekniken för väderprognoser och för att kontrollera skogsbränder.

Forskare vid MIT har länge konstaterat att det finns potentialskillnader mellan träd och mark, och att denna skillnad kan utvinnas som elektrisk energi. Men varför denna skillnad finns har besvarats först nyligen - det handlar om surhetsgrad.

- Det är obalansen i pH-värde mellan trädets stam och jorden där det växer som skapar spänningen. Potentialskillnaden är ungefär 59 millivolt per pH-steg, säger professor Andreas Mershin vid Massachusetts Institute of Technology, MIT, till tidningen EE Times.

Han påpekar att trädets ämnesomsättning vidmakthåller denna pH-skillnad oavsett tid på dygnet, årstid eller väder. Och spänningen räcker för att driva ultraströmsnåla sensorer och få dem att kommunicera med varandra.

- Vi tror att sensorer på fyra träd per hektar räcker för att prognosticera skogsbränder och ge betydligt bättre klimatdata än vad som är möjligt idag, säger professor Mershin.

Den amerikanska skogsvårdsstyrelsen, US Forest Service, är mycket intresserad av möjligheterna. Myndigheten har redan idag ett stort nät av automatiserade mätstationer som mäter väderförhållanden och spårar skogsbränder. Men de stationerna drivs av solceller, vilket är dyrt och kräver att ett par träd röjs undan så att solen kan nå ner till marken. Skogsvårdsstyrelsen har enligt EE Times länge velat kunna installera fler sensorer, men ekonomin har satt stopp.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)