I slutet av oktober tävlar flera hundra ungdomslag från hela världen i konsten att bygga robotar med Lego Mindstorms och andra valfria delar. Vilka lag som ska representera Sverige i denna tävling, kallad World Robot Olympiad, avgörs nästa lördag, den 11 oktober, då den svenska finalen avgörs på KTH i Kista.
- Det är första gången vi kör en nationell tävling. Vi gjorde en pilottävling i fjol i Borlänge, och den föll så väl ut att vi ville göra en större satsning i år, säger Lennart Nordström på företaget Nordväxt Intressenter som organiserar den svenska tävlingen.
World Robotic Olympiad påminner om en annan tävling, First Lego League, men riktar sig till ungdomar mellan 16 och 18 år. I First Lego League får deltagarna inte vara äldre än 16 år.
Tävlingen avgörs i två klasser. I den öppna klassen har deltagarna stor frihet att själva utforma sina robotar så länge de följer årets tema - "Rädda den globala miljön". Robotarna får dock inte vara vara större än 3 x 1,8 m och de måste vara drivna av Legos motorer och använda Legos sensorer för ljus, värme. Därutöver får valfria byggnadsmaterial användas. Vinnaren utses av en jury på fem personer, däribland en representant från Elektroniktidningen.
I den reglerade klassen, där enbart legobitar får ingå i bidragen, ska robotarna på en 1,13 x 2,34 m stor bana på två minuter välta en läskburk i varje hörn och samla ihop så många som möjligt av de 16 utspridda pingisbollarna.
- Här är det flest poäng som vinner, säger Lennart Nordström.
Varje lag består av två-tre ungdomar och en coach. Av de 23 lagen tävlar 19 i den öppna klassen och 22 i den regelstyrda. De två vinnande lagen får åka till världsfinalen i Yokohama med resa och uppehälle betalt. Lagen kommer från Stockholm, Göteborg, Örebro, Borlänge och Norrtälje.
Vinnaren i fjolårets pilottävling, lag Junkyard Senior Elks från Soltorgsgymnasiet i Borlänge, representerade Sverige i världsfinalen i Taipei och fick då ett hedersomnämnande i den fria klassen.