JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Regionala miljoner till inbyggda plattformar

Elektronikutvecklingscenter i Västra Götaland, EUC, får 4,5 miljoner kronor av Västra Götalandsregionen för att utveckla modulära plattformar för inbyggda system.
EUC i Vara är något så unikt som en ekonomisk förening som sysslar med att utveckla elektronik åt sina medlemsföretag. Att konceptet fungerar bevisas av att föreningen funnits sedan 2003. Idag har EUC 17 medlemsföretag och nio anställda.

– Från början handlade det lite mer om teknikspaning. Idag är vi en del av det dagliga utvecklingsarbetet hos våra medlemsföretag, säger Hans Richert som är vd på EUC.

När han tog över i september 2006 fanns bara två anställda och fem medlemsföretag men ett idogt fotarbete har fått fart på verksamheten. Både antalet medlemmar och antalet anställda har vuxit.

– Det finns plats för ytterligare några företag och vi skulle kunna vara några fler anställda.

Att gå med i föreningen kostar 20 000 kronor, pengar som man får tillbaka om man hoppar av. Till det kommer en årlig avgift på 5000 kronor.

– Vi har lagt det på en sådan nivå att det inte ska vara för dyrt samtidigt som vi vill att de som är med är aktiva, säger Hans Richert.

Absolent (oljeavskiljning)
Aasko Appliances (vitvaror)
Binar Elektronik (styrsystem)
Daloc Futura (säkerhetsdörrar)
Electrolux (vitvaror)
Elicom (strömförsörjning)
Elos (medicinsk teknik)
Fabec (kontraktstillverkare)
Filtronic (punktutsug)
Heatfinder (eftersöksinstrument)
Rettig LVI Produkter (elradiatorer)
Setek Elektronik (diagnoselektronik)
Shortlink (radiokommunikation)
Swedish LCD Center (flytande kristaller)
Swegon (inomhusventilation)
Swerea IVF (industriforskning)
Åkerstedts (industrifläktar)
Medlemmarna kan anlita EUC som vilket annat konsultföretag som helst. Kompetensen finns inom både hårdvara och mjukvara.

– Vi har framför allt hållit på med styr- och regler liksom övervakning. Det som är kul är att vi inte bara är en experimentverkstad, många av våra projekt har kommit i produktion.

En sak som skiljer EUC från vanliga konsultföretag är att timtaxan för medlemsföretagen är betydligt lägre. Arbetet utförs till självkostnadspris.

– Vi försöker ha en beläggning på cirka 80 procent. Då kan vi vara sjuka, gå på vidareutbildning eller lösa akuta problem utan att de försenar pågående projekt.

EUC tar även uppdrag från företag som inte är medlemmar men till en högre taxa.

Nu har föreningen fått 4,443 miljoner av Västra Götalandsregionen för ett projektet kallat ”Modulariserad Elektronik och Programutveckling”. Projektet startar 1 april och ska pågå till maj 2011.

– Det finns olika modulära system idag så vi ska inte uppfinna hjulet igen.

Projektet kommer att utgå från medlemsföretagens behov och önskemål om att kunna återanvända olika moduler till olika produkter.

– Det är lite som en familj med fyrcylindriga motorer. Man har samma hårdvara för insprutningen till alla modeller men väljer mjukvaran beroende på modell, ungefär som chiptrimning.

Västra Götalandsregionen bildades för tio år sedan genom en sammanslagning av de tre landstingen i Skaraborg, Älvsborg, Bohuslän och Göteborgs stad.
Företagen kommer att skjuta till egna resurser och resultaten blir öppna för alla medlemsföretag. Normalt är annars alla resultat som komponentlistor, Gerberfiler och källkod det enskilda företagets egendom.

– Det är också en sak som skiljer oss från konsultföretagen. Och så kan vi koppla ihop två medlemsföretag om vi ser att de har nytta av det.

Mer information finns på http://www.euc-vgot.se

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)