- Vi är inte en distributör. Vi sysslar med att skapa efterfrågan och hjälpa såväl etablerade som nya, mindre kända halvledarbolag. Vi har en sajt med information, direktförsäljning och mycket annat, och vi har fjorton designkonsulter i vårt nätverk som kan hjälpa till med konstruktionsarbetet, förklarar vd Nigel Watts för Elektroniktidningen.
En hel del likheter finns med klassisk distribution. Företaget har kontor i åtta länder i Europa - varav ett i Stockholm - med totalt 27 säljare. Man representerar ett fyrtiotal halvledartillverkare från jättar som Intel, Altera och Microchip till mindre namn som Teridian, SMSC, Mellanox och Invensense. Den exakta listan varierar från land till land.
För utvalda produkter, i synnerhet från de mindre aktörerna, håller Ismosys ett smärre lager, stort nog för att klara direktförsäljningen över webben som i fjol omsatte omkring 8 miljoner kronor.
De stora aktörerna har förstås oftast avtal med konventionella distributörer. Men enligt Nigel Watts konkurerrar Ismosys inte med dessa.
- Tvärtom, vi kompletterar dem och skapar nya affärer för dem. När vårt arbete leder till massproduktion lämnar vi över till distributörerna - det vinner alla parter på. Kunderna får designsupport av oss, vi får betalt för indesignen av halvledarbolaget, distributörerna får sälja volymer och halvledarbolaget får order de annars inte skulle fått, förklarar han.
Han framhäver företagets webbsajt som ett starkt konkurrensmedel. Här finns mängder av information utöver datablad och leverantörsdata, exempelvis tekniska artiklar, white papers, RoHS-dokumentation, IEEE-standarder, diskussionsforum och liknande.
- Vi har också 12 000 ingenjörer i vår databas, en siffra som vi siktar på att öka till 50 000 innan året är slut. Gentemot databasen gör vi mycket direktmarknadsföring, och vi utökar databasen successivt i samarbete med våra huvudmän. Nyligen gjorde vi till exempel ett utskick på Microchips kunder i Europa och fick in flera tiotusentals nya namn, säger Watts.
En annan sak som skiljer Ismosys från konkurrenterna är samarbetet med ett antal designkonsulter. Till dags dato finns 14 konsultföretag i nätverket, vars kompetens Ismosys matchar mot kundernas behov. Än så länge finns ingen svensk konsult på listan, men Nigel Watts indikerar att man för förhandlingar på den punkten.
Nigel Watts och flera av de andra ledande personerna på Ismosys har en bakgrund inom den av amerikanska Avnet numera uppköpta brittiska distributören Memec. Memecs grundare Dick Skipworth sitter i styrelsen och är delägare i Ismosys.
- Memec förnyade komponentdistributionen på 1980-talet. Jag hoppas att vi kan göra en lika stor förändring med Ismosys, säger Nigel Watts.