JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Linuxdatorerna ingen enad front mot Windows

Netbooks som är byggda av Arm och Linux lider av fragmentering redan innan de kommit ut på marknaden. Det skriver EE Times Rick Merrit i en analys.
I år gör både operativsystemet Linux och processorn Arm premiär som plattform för bärbara datorer. De gör det tillsammans i den formfaktor som kallas minidator, eller netbook.

Den första generationen kommer att ha en del barnsjukdomar, enligt Rick Merrit på EE Times. Exempelvis kommer den att ha dåligt stöd för webbvideo eftersom Linux inte stöds av Adobes webbpopulära mediaformat Flash. Stöd har dock utlovats i år.

Ett kanske allvarligare problem är att Linuxversionerna i minidatorerna i stor utsträckning inte är kompatibla med varandra vad gäller användarprogram. Det betyder att de inte utgör en enad front mot Microsoft Windows. Utvecklare som vill stödja alla Linuxminidatorer måste ta fram flera olika versioner.

När netbookmarknaden, billiga bärbara lågprestandadatorer, plötsligt exploderade förra året, öppnades en nisch för Arm.
Datorerna byggs på Armkort från bland Freescale, Nvidia, Qualcomm och TI, och kör olika varianter av Linux.

Linux–Arm utmanar Windows–Intel-plattformen (Wintel) och är intressant för Sverige eftersom det finns mycket kompetens för den klassiska mobilprocessorn Arm här. Den första generationen Arm-netbooks tillverkas av mobilteknikleverantörer och inte av datortillverkare, enligt uppgift från Texas Instruments till EE Times.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)