JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsoft skär ner på sitt ARM7-OS

Microsoft skär ner sitt engagemang Dotnet Micro Framework (MF), företagets doldis-operativsystem som bara behöver 300 kbyte och kan köras på ARM7, ARM9 och Blackfin.
Microsoft sparkar en del av utvecklingspersonalen på MF-avdelningen och flyttar resten till samma avdelning som idag utvecklar Dotnet Framework för server och pc, och Dotnet Compact Framework för pc-mobiler.

Det här är en del av Microsofts allmänna neddragningar.

Det kommer inte längre att kosta royalties att använda MF, porteringsverktyget blir gratis och källkoden kommer att göras tillgänglig.
 
– Tyvärr kommer Microsoft sannolikt inte att släppa systemet som äkta öppen källkod, vilket gör att deras kunder ändå kommer att vara hårt knutna till Microsoft för all framtid vare sig de vill det eller inte. Även om källkoden finns tillgänglig så kommer den att vara inmurad bakom tunga licensavtal, kommenterar Adam Dunkels, expert på operativsystem för resursbegränsade plattformar

Dotnet Micro Framework är Microsofts coolaste inbyggnadsplattform. Den lyfter upp inbyggnadsprogrammeringen till en hög abstraktionsnivå, och tävlar därmed till exempel med kodgeneratorer och utvecklingsmiljöer som National Instruments Labview.

Dessutom har den ett utmärkt verktygsstöd i Microsofts egen Visual Studio.

Tyvärr är hårdvarustödet ganska smalt. En av de plattformar som kan köra MF är Digi Connect ME – en nätverksmodul bara är snäppet större än sin RJ45-anslutning.

Tanken med Microsofts "Framework"-plattformar är densamma som Java, programvara som ska kunna köras överallt.

Precis som Java finns dock begränsningar för de resurssnålare typerna av plattformar. Exempelvis kan du bara köra ett program i taget på en MF-apparat. Å andra sidan har Microsoft faktiskt också adderat möjligheter till just MF – det enda programmet som körs kan vara multitrådat och det finns ett inbyggt stöd för att bland annat gå ner i strömsparläge på ett enkelt sätt.


Tekniken hette Spot när den lanserades 2003 i smarta armbandsur.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)