Arbetet med att dra in mer pengar startade redan i slutet av förra året men lågkonjukturen har satt käppar i hjulet och de nuvarande huvudägarna har uppenbarligen inte varit beredda att sätta in ytterligare 50 till 100 miljoner, vilket är den summa som behövs för att nå positivt kassaflöde.
– Som det ser ut nu så kanske vi inte tar in hela summan på en gång.
Totalt har Norstel förbrukat mellan 350 och 400 miljoner kronor. Huvuddelen har gått till fabriken utanför Norrköping som invigdes i augusti 2006.
Redan då talades det om att processen var nästan färdig för kommersiell lansering.
– Det är väl så det är med teknikutveckling, det tar längre tid än man tror, men idag är vi ytterst nära att börja kommersiella leveranser.
Hasse Johansson vill inte precisera tidpunkten men säger att det blir under sommaren. Det handlar om tretumsskivor men målet är att så snabbt som möjligt skala upp till fyratumsskivor.
– Varje skott tar ett par tre veckor. Vi kan se att processen är stabil och att den användbara delen ökar med ett par millimeter varje gång.
För varje skott är det en veckas processande, sedan ska skivorna sågas upp och slipas för att sedan analyseras. Därför tar det tid och kostar en hel del pengar att kommersialisera processen.
– Man kan inte kan inte smyga med sån här verksamhet, det finns ingen snålvariant utan det kostar att antal kronor om dagen.
När Norstel väl anser att processen är tillräckligt bra ska kunderna – komponenttillverkarna – utvärdera skivorna för att se om de också tycker den är bra.
– Det tar ett par månader, så mot slutet av året skulle vi kunna komma igång med volymleveranser.
Trots att kommersialiseringen dragit ut på tiden så är intresset från kunderna stort enligt Hasse Johansson.
– Det finns en jättemarknad och kunderna står på kö för att få skivor så nu gäller det att få fart på processen.
Den enda kunden som gett några större intäkter under de senaste åren är smyckestillverkaren Charles & Colvard. Företaget använder kiselkarbiden för att tillverka syntetiska diamanter. Men lyxartiklar är något som säljer dåligt i dessa tider vilket även det drabbat Norstel.
– De har ett lager med kiselkarbid som de köpt från oss.
Hur lång tid det tar att lösa den finansiella knuten återstår att se, men förhoppningen är att det ska vara klart i mitten av hösten.