JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rymdbeslut bingo för Ruag
Regeringens satsar 278 miljoner fram till 2011 på svenskt deltagande i tre nya bärraketprogram inom ESA. Tidigare ville Sverige inte delta eftersom regeringen hade synpunkter på projektens styrning. Beslutet gynnar Ruag Aerospace i Göteborg.
Regeringen har beslutat att Sverige ska delta i ytterligare tre bärraketprogram hos Europeiska rymdstyrelsen, ESA, och satsar därför 25,5 miljoner euro motsvarande 278 miljoner kronor fram till 2011 för ändamålet.

Satsningen gynnar Ruag Aerospace, förr Saab Space, i Göteborg och Volvo Aero i Trollhättan. Ruag Aerospace gör datorer för bärraketer, och Volvo Aero gör munstycken och turbiner.

- Det är viktigt att svenska forskare finns med i stora europeiska projekt som det här. Vi kan bidra med kunskap, men också få mycket kunskap tillbaka som kan användas i annan typ av forskning här hemma, kommenterar forskningsminister Lars Leijonborg i ett pressmeddelande.

Sverige har, tillsammans med flera andra länder, tidigare riktat kritik mot att bärraketprogrammen inte varit tillräckligt kostnadseffektiva och därtill undermåligt styrda. På ESAs ministermöte i november i fjol avstod Sverige därför från att delta, men nu har man alltså ändrat sig. I det nya beslutet ingår ett uppdrag till Rymdstyrelsen att verka för ökad transparens och tydligare kostnadseffektivitet i de nya projekten.

Beslut om Sveriges deltagande i Europas rymdsatsningar efter 2011 ska fattas inför ESAs kommande ministermöte, planerat till 2011.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)