JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 20 nm, sedan är det slut

Vid 20 nm kommer halvledartekniken att nå sin slutpunkt. Tekniken kommer visserligen att finnas för att gå vidare. Men den kommer att vara för dyr. Det säger analyshuset Isuppli.
Efter år 2014 kommer processgeometrin för halvledartillverkning att stanna vid cirka 20 nm. Det förutspår Isuppli. Därefter kommer transistorerna i praktiken inte längre att kunna packas tätare på chipsytan – Moores lag upphör att gälla.

Isuppli förnekar inte att yttrligare krympning är tekniskt möjligt. Problemet är priset på tilllverkningsutrustningen.

– Värdet på vad som produceras under utrustningens livstid kommer att vara för lågt för att motivera kostnaden, säger chefsanalytikern Len Jelinek.

Som bevis anför Isuppli skillnade mellan de inkomster som genererats av 90 nm-tillverkning och 65 nm. Den förra hade en kraftig topp som halverades på ett år. Medan den senare planar ut i en flackare bana. Prognosen är att nästa generation kommer att ha en betydligt längre lönsamhetstid.

En lösning när ytdensiteten inte kan ökas, kommer att vara att bygga på höjden, tror Isuppli.

1971 tillverkades processorn Intel 4040 i 10µm. Idag är 45nm-kretsar standard och Nvidia, det vill säga dess underleverantör TSMC, har börjat massproducera i 40nm i likhet med flera andra företag. Och IBM har börjat erbjuda masstillverkning i 28nm.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)