JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Xilinx: Riskfri och snabb

Easypath är Xilinx lösning för att sänka kostnaderna vid höga volymer. Tekniken ger kretsar med exakt samma egenskaper som originalen men till ett lägre pris.
– Jag jobbade tidigare på ett företag som sysslade med att konvertera FPGA:er till asicar så jag vet hur mycket arbete det är och vilka risker det handlar om. Även en så enkel sak som kapslingen kan leda till problem när man inte kan få tag på en som är identisk med originalet, säger Giles Peckham som är europeisk marknadschef på Xilinx.

Företagets lösning på kostnadsproblemet stavas Easypath, en metod att kapa priset för den biffiga Virtexfamiljen genom att bara testa de delar av kretsen som används. Metoden fungerar även om 100 procent av logiken är fylld.

– Trots det används kanske bara 5 procent av routingnätet så därför går det att minska testandet kraftigt.

Klarar dubbla konfigurationer

Kunderna kan spara mellan 40 och 50 procent jämfört med listpriset minus en startkostnad för Easypath som ligger runt 100 000 dollar. Kostnaden beror på kretsens storlek och komplexiteten i designen. Bland annat finns det möjlighet att testa kretsarna för två olika konfigurationer, till exempel kan en man ha en konfiguration i startfasen och en annan vid normal drift.

– Jämfört med en asic har vi högre feltäckningsgrad. Jag vet av egen erfarenhet att det är svårt att nå över 93 procent för en asic och vi nådde aldrig 99 procent. En FPGA har en regelbunden struktur så du får över 99,9 procent.

Easypath finns dock bara för Virtexfamiljen, inte för den mindre Spartanfamiljen.

– På de små kretsarna har vi hög yield, men eftersom det alltid finns ett visst antal defekter per ytenhet går det inte att få lika bra yield på de större kretsarna.

Genom att då veta vilka delar som används kan Xilinx sälja kretsar som annars skulle behöva kasseras. Men att för den sakens skull säga att Easypath är kasserade kretsar är att göra det lite för enkelt för sig.

Startar på samma sätt
I båda fallen gör man grundläggande tester av den färdiga wafern för att se att allt gått rätt till i tillverkningsprocessen. Sedan testas kretsarna för en specifik design (Easypath) eller om de ska bli en standard-FPGA. Därefter delas wafern, komponenterna kapslas och det sker en sluttest.

Easypath ger en produkt som uppför sig identiskt med originalet vad gäller behovet av konfiguration vid start, funktion, timing, pinkonfiguration och effektförbrukning.

– Det är helt riskfritt för kunderna. De behöver inte göra någon ny kvalificering eller verifiering. Vi tar hela risken.

Det tar runt 12 veckor att göra en konvertering till Easypath men hur många kunder som verkligen använder Easypath vill Xilinx inte avslöja. Företaget ger inte heller några siffror på hur mycket inkomster det genererar.

– Vi har kunder över hela världen och även om det ökat intäkterna handlar det inte om en signifikant del av vår omsättning. Det är inte heller förvånade, tycker jag. Även om kunderna tänker använda Easypath så ger vi dem ett bra pris på stora volymer, och då väljer de ofta att lägga resurserna på att ta fram en ny generation.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)