JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Axis breddar med värmekameror

Axis breddar med värmekameror

Lundaföretaget Axis kan som första leverantör erbjuda nätverksbaserade värmekameror för övervakning. När den vanliga bildsensorn ersätts med en IR-sensor blir det möjligt att se i totalt mörker.
– Tittar man tillbaka är det främst militären som använt IR-kameror men i och med att kostnaden gått ned går det att bredda användandet till civila applikationer, säger Magnus Zederfeldt som är Axis försäljningschef för Norden och Baltikum.

Företaget har som första leverantör släppt en IR-kamera avsedd för civila kunder som vill förbättra sin övervakning.

– Det har visserligen funnits analoga IR-kameror med digital utgång men vår kamera har samma gränssnitt som våra övriga kameror viket gör det enkelt att använda den.

Kameran finns i en inomhusmodell och en utomhusmodell. IR-sensor har 160 x 128 pixlar, noggrannheten är 0,05 grader och bilderna läses ut 8,33 gånger per sekund.

– Vi har valt en enkel teknik för att inte få några exportrestriktioner. Men även om upplösningen och bildfrekvensen är låg så räcker den bra för att upptäcka rörelser.

Vem som levererat IR-detektorn eller optiken med germaniumlinser vill Magnus Zederfeldt inte avslöja. Däremot används Axis egen asic för att göra bildbehandlingen.

Den nya kameran har modellbeteckningen Q1910 (inomhus) respektive Q1910-E (utomhus) och kostar 23 000 kronor respektive 26 500 kronor. Det är runt 10 000 kronor mer än Axis standardprodukter kostar.

– Man ska se den som ett komplement när man sätter ihop ett system.

För kameran kan inte bara användas i totalt mörker.

– Du kan ha fullt dagsljus och en kamera med HD-kvalitet men om en person står i skuggorna kan du ändå inte se honom. Det kan man göra med en värmekamera, säger Magnus Zederfeldt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)