JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ANALYS: Apples HTC-attack bromsar Android
Apples stämning av HTC har fått andra tillverkare av Androidmobiler att dra öronen åt sig. Det hävdar analysfirman Oppenheimer i en ekonomisk rapport om företaget Apple. Författaren säger sig ha tillgång till källor inom industrin, som också berättar om ett ökat intresse för Microsofts smartmobilplattform Windows Mobile 7.
Flera tillverkare av smartmobiler skickar just nu tillbaka sina ingenjörer till ritbordet för att göra omkonstruktioner som ska kringgå Apples patent. Det hävdar analysfirman Oppenheimer i en rapport.

Det började med ett konferenssamtal redan i januari 2009 mellan Apple och ett antal chefer på olika mobiltillverkare. Apple hävdade att deras mobilkonstruktioner inkräktade på Apples patent och att Apple tänkte vidta åtgärder.

Sedan dess har Apple fortsatt att sätta press på konkurrenterna. Dessa har tagit hotet på allvar och sneglat mot Apple inför lanseringen av nya mobiler. Denna oro är enligt Oppenheimer förklaringen till att konkurrenterna avvaktat med att införa multipek i sina modeller — som en kompromiss med Apple. Multipek – multi-touch – är möjligheten att använda flera fingrar samtidigt på en pekskärm för att på så sätt ge mer komplexa kommandon.

I höstas släpptes några Androidmodeller med multipek och nyfikenheten på Apples reaktion var stor. Passivitet från Apple skulle ha tolkats som grönt ljus för multipek.

Istället kom stämningen av HTC, som dessutom inte bara omfattade multipek utan konstruktionsdetaljer ända ner till hårdvara.

Stämningen fick avsedd effekt, skriver Oppenheimer. Nu skickas ingenjörerna tillbaka till konstruktionsbordet för att konstruera sig runt de patent som skyddar Apples försprång på smartmobilmarknaden.

Stämningen av HTC har inte bara bromsat Android utan innebär enligt Oppenheimers kontakter en ny chans för Microsoft som just släppt version 7 av sin smartmobilplattform Windows Mobile. En av orsakerna till detta är att Microsoft till skillnad från Google deklarerat att det kommer att förhålla sig solidariskt sig med de kunder som blir patentstämda.

Oppenheimers bedömning är att det finns tre anledningar till att Apple valde att stämma just HTC:  det har varit ledande med att implementera Android, dess motmedel i form av krigskassa och patentportfölj är små, och det har inga affärer med Apple sedan tidigare som skulle kunna krångla till stämningen.

Oppenheimers rekommendation till Apple är att låta stämningen mot HTC vara nog, och återgå till det tidigare ”vapenskramlet” för att inte riskera att hamna i rättskonflikt med starkare motståndare.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)