JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pixlar som kittlas ger pekskärm som känns
Kommande pekskärmar har en funktionalitet som är svår att beskriva utan att pröva. Trots att ytan är helt plan känner du med fingertoppen var det finns knappar eller länkar. Finska Senseg — grundad finansierad av ingenjörer från Skype — levererar tekniken som just nu testas av flera företag.
— Vi är involverade i prototypprojekt och referenskonstruktioner med ett flertal företag, berättar Ville Mäkinen, vd på Senseg, för etn.se.

— Tekniken finns ännu inte i någon konsumentprodukt, men massproduktion är beräknad till någon gång nästa år — exakta datum har inte offentliggjorts ännu.

Enligt nyhetssajten Techon, som prövade tekniken under en mässa i Tokyo, kommer tekniken att finnas i bokläsare och pekdatorer under första halvåret 2011 och i smartmobiler under andra halvåret 2011.

Tekniken demonstrerades av Toshiba som monterat den på en Ipod och på en laptop.

Illusionen skapas av ett elektrostatiskt fält som kan slås på och av programmatiskt, exempelvis när ett finger närmar sig en knapp, eller i olika frekvens för att simulera känslan av olika sorters ytor.

När fältet är påkopplat känns det som om någonting lätt bromsar fingret. Personer som testat tekniken säger sig kunna få illusionen av att känna på en knapp och dessutom av att stryka över olika sorters ytor.

Hela ytan aktiveras samtidigt. Det finns trots det en möjlighet att skapa olika stimuli för olika fingrar genom att montera flera ytor i ett rutnät. Tekniken kallas E-sense. Ytorna kallas tixlar — de är pixlar som kittlas. Gränserna mellan tixlarna  är osynliga.

— Senseg är ensamt om att ha teknik som stöder ”multi-feel”, det vill säga kan ge separat feedback på olika delar av en pekskärm eller andra hårda ytor, säger Ville Mäkinen.

Vilka möjligheter som finns att skapa lika typer av stimuli för exempelvis multipek är något som Senseg är tystlåtet med, delvis för att behålla hemligheter för sig själv och sina kunder, och delvis eftersom man inte riktigt vet eftersom tekniken är såpass ny och mer forskning krävs för att lära sig hur människans känsel fungerar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)