Så länge det handlade om GSM, GPRS, Edge, HSPA och HSPA+ var det tre bolag – Ericsson, Nokia och Qualcomm – som stod för huvuddelen av patenten. Men av dessa är det bara Qualcomm som ligger kvar i toppen.
– Interdigital och Qualcomm är klara ledare i den globala LTE-patentportföljen, med 21 procent respektive 19 procent av det totala antalet patent. Huawei kommer på tredje plats med 9 procent, Samsung är fyra med 8 procent, medan Nokia, LG och Ericsson delar femteplatsen med 7 procent vardera, säger analytikern Malik Kamal Saadi på Informa till nyhetsbrevet Cellular News.
Informa har använt data från Etsi samt USA:s och EU:s patentmyndigheter i sin analys.
Företaget konstaterar också att alla patent inte är lika viktiga. Ungefär en tredjedel bedöms som "väsentliga" i dagsläget, men hela 60 procent kan enligt Informa bli väsentliga i framtiden. Analytikerna bedömer att 60 procent av Qualcomms och Nokias patent är väsentliga idag, hälften av LG:s, 40 procent av Samsungs och mindre än en tredjedel av Ericssons.
Det finns också geografiska skillnader, exempelvis är 178 av de 182 LTE-patent som Huawei äger endast registrerade i Kina. Och av Huaweis patent beskrivs bara en handfull som väsentliga.
Enligt Informa är utvecklingen mot breddat ägande av patent något som gynnar både branschen och konsumenterna.
– Det är ingen tvekan om att en mer distribuerat patentportfölj är till hjälp för hela industrin, eftersom det kommer att reducera kostnaderna för tekniklicenser och royaltyavgifter, säger Kamal Saadi.