JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson tappar patenttyngd

För GSM-baserade system upp till HSPA hör Ericsson till de verkliga dominanterna vad gäller patent. Men för LTE är bilden annorlunda, här står Ericsson bara för 7 procent av den totala patentportföljen. Som helhet är dock utvecklingen positiv för både industrin och konsumenterna, enligt en färsk analys.
Med LTE ändras styrkeförhållandet rejält i patentfrågorna. En analys från Informa Telecoms & Media konstaterar att nya spelare som Samsung, LG och Huawei dramatiskt ökar sina andelar av patentportföljen.

Så länge det handlade om GSM, GPRS, Edge, HSPA och HSPA+ var det tre bolag – Ericsson, Nokia och Qualcomm – som stod för huvuddelen av patenten. Men av dessa är det bara Qualcomm som ligger kvar i toppen.

– Interdigital och Qualcomm är klara ledare i den globala LTE-patentportföljen, med 21 procent respektive 19 procent av det totala antalet patent. Huawei kommer på tredje plats med 9 procent, Samsung är fyra med 8 procent, medan Nokia, LG och Ericsson delar femteplatsen med 7 procent vardera, säger analytikern Malik Kamal Saadi på Informa till nyhetsbrevet Cellular News.

Informa har använt data från Etsi samt USA:s och EU:s patentmyndigheter i sin analys.

Företaget konstaterar också att alla patent inte är lika viktiga. Ungefär en tredjedel bedöms som "väsentliga" i dagsläget, men hela 60 procent kan enligt Informa bli väsentliga i framtiden. Analytikerna bedömer att 60 procent av Qualcomms och Nokias patent är väsentliga idag, hälften av LG:s, 40 procent av Samsungs och mindre än en tredjedel av Ericssons.

Det finns också geografiska skillnader, exempelvis är 178 av de 182 LTE-patent som Huawei äger endast registrerade i Kina. Och av Huaweis patent beskrivs bara en handfull som väsentliga.

Enligt Informa är utvecklingen mot breddat ägande av patent något som gynnar både branschen och konsumenterna.

– Det är ingen tvekan om att en mer distribuerat patentportfölj är till hjälp för hela industrin, eftersom det kommer att reducera kostnaderna för tekniklicenser och royaltyavgifter, säger Kamal Saadi.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)