Förhoppningen är att den forskningsdemo som Imec nu har framme ska kunna börja produceras mot slutet av året. Det handlar om en transceiver som är tillverkad i 90 nm, kommunicerar på 2,4 GHz, matas med 1,0 till 1,2 volt och har en räckvidd på upp till fem meter.
Enligt forskargruppen ska tekniken göra det möjligt att skapa kroppsnära kommunikationsnät som kan fungera i upp till sex veckor utan batteribyte eller uppladdning. Dagens system fungerar omkring fem dagar.
Imecs långsiktiga mål är att dock skapa extremt energisnåla sensornätverk som kan skörda sin egen energi och alltså inte kräver batteri överhuvudtaget. Men dit är det fortfarande flera år kvar.
– Vi är fast vid batterier under överskådlig tid. Dagens bästa energiskördande komponenter kan leverera runt tre milliwatt, men dagens trådlösa elektronik konsumerar tre gånger så mycket, förklarar Bert Gyselinckx, ansvarig för Imecs program Human++ till sajten Power Management Design Line.
Han menar att radiodelen slukar upp till 47 procent av den energi som nätet använder. Därför är det just den delen som Imec i första hand fokuserar på att förbättra.