– Det centrala för det här projektet är övergången till framtidens nät, och hur vi ska komma dit. EU-kommissionen har sett behovet av att komplettera tidigare projekt, som till skillnad från detta projekt har siktat längre in i framtiden redan från början, säger projektledaren Thomas Edwall.
I projektet som döpts till Sail (länk) – scalable and adaptive internet solutions – deltar gräddan av Europas telekomaktörer och universitet. Jämte Ericsson finns Alcatel-Lucent, Nokia Siemens Networks, NEC, Hewlett-Packard och det lilla spanska företaget Fundacion Robotiker från industrin. Från operatörssidan deltar France Telecom, Telefonica, Telecom Italia, Portugal Telecom Inovacao och Docomo. Fem forskningsinstitut – svenska Sics, tyska Fraunhofer SIT, franska Inria och Institut Telecom – är också partner jämte en handfull universitet från Europa, Israel och Australien. Totalt deltar 24 aktörer i projektet.
– Alla har sin bild av framtidens nät. Och tillsammans har vi goda möjligheter att skapa konsensus, säger Thomas Edwall.
– För Ericsson är det här väldigt stort. Vi är en ledande partner och har tagit på oss projektledarrollen.
Nya arkitekturer, teknik och tjänster står på agendan, liksom övergången mellan dagens nät och dessa framtidskoncept. Inom projektet ska rymmas såväl experimentell forskning som prototypbyggen och studier av konkreta användarfall.
– Troligen blir det inte en arkitektur, utan flera. Att kunna hantera flera fristående arkitekturer, och skapa interoperabilitet mellan dem, är en stor del av migrationen.
– Först ska vi välja vilka scenarior och användarfall som vi vill visa upp, och målet blir sedan att ta fram fungerande prototyper, förklarar Thomas Edwall.
En central tanke är att integrera tre koncept; informationsnät (Network of Information), virtualisering av molntjänster (Cloud Networking) och öppen konnektivitet (Open Connectivity Services).
– Cloud networking är mer dynamiskt än det som idag kallas cloud computing. Det går mer ut på att se till att de resurser som krävs för tjänster i "molnet" ska finnas där behovet uppstår, och att kunna flytta resurserna vid behov.
Network of information går ut på att adressera innehåll mer exakt än idag.
– Ta ett musikstycke, det kan finnas i många varianter, från olika inspelningar och med olika artister. En tanke med Network of Information är att man får reda på exakt vilken version det handlar om.
– Och Open Connectivity går ut på att se till att det ska finnas IP-konnektivitet för allt detta, just när behoven uppstår.
Utöver dessa tre grundkoncept ska projektet innefatta säkerhetsaspekter, marknadsaspekter och affärsmodeller. Att bana väg för standardisering är också en viktig uppgift.
Ytterligare mål är att innovationer som kommer fram inom Sail ska hjälpa europeisk industri att bibehålla sitt försprång och skapa kvalificerade jobb.
Projektet har en EU-finansiering på 12,4 miljoner euro, motsvarande 117 miljoner kronor. De ingående partnerna ska skjuta till ungefär lika mycket pengar. Räknat som personal motsvarar projektet ett 60-tal heltidstjänster. Det ska pågå till december 2012 och ha ett startmöte som ska äga rum i Stockholm i september.