JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk grafensensor mäter kvävedioxid

Uppstartsföretaget Sensic håller på att kommersialisera en kvävedioxidsensor (NO2) baserat på grafen och kiselkarbid som utvecklats vid Linköpings universitet.
– Grafensensorn skulle kunna bli ett kostnadseffektivt alternativ när det gäller miljöövervakning. Vi ser att kvävedioxidmätningar på miljarddelsnivå kan användas för övervakning av luftkvaliteten i till exempel förarhytten på transport- och anläggningsfordon, säger Sensics styrelseordförande Bo Hammarlund i ett pressmeddelande.

Företaget startade i september 2007 för att kommersialisera en kiselkarbidbaserad gassensor som bland annat kan mäta kolväten, kolmonoxid och kväveoxid. Tekniken baseras på forskning som professor Anita Lloyd Spetz har bedrivit i Linköping och sensorn beskrevs utförligt av Elektroniktidningen för två år sedan (länk).

Nu vill Sensic ta fram ytterligare en sensortyp som även den baseras på ett kiselkarbidsubstrat. Den här gången är det aktiva materialet grafen.

Den elektriska ledningsförmågan hos kolnanorör, som i princip kan illustreras som grafen som rullats ihop så att de bildat rör, ändras relativt mycket i närvaro av vissa gasformiga ämnen, däribland kväveoxider som bildas vid de flesta typer av förbränningar.

Kvävedioxid är extremt hälsovådligt och kan orsaka allvarliga medicinska tillstånd vid direkt exponering – exempelvis lungödem. En människa som utsätts för så låg koncentration som 40 miljarddelar (ppb, parts per billion) under en längre tid riskerar att drabbas av permanenta hälsoproblem.

Forskare vi Linköpings universitet har visat att sensorer baserade på grafen kan detektera så små halter av kvävedioxid som 10 ppb. Dessutom har man utvecklat en metod för framställning av högkvalitativt grafen på halvledarmaterialet kiselkarbid.

Dessa två genombrott ligger till grund för den sensor som nu är under utveckling för Sensics räkning. Planen är att ytterligare förbättra känsligheten och samtidigt reducera svarstiden.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)