Mindre känt är att även Tre köpte en licens, dock för 2 x 10 MHz, och att Intel köpte en licens för ett band om 50 MHz. Elektroniktidningen skrev redan 2008 (länk) att Intels band sannolikt skulle säljas vidare, vilket enligt tidningen Computer Sweden är precis vad som nu sker. Tre och Intel är överens, det enda som fattas är PTS godkännande.
– Vår avsikt är att använda frekvensen för 4G. Vi ska genomföra transaktionen, sedan är det bara att sätta igång, säger Erik Hörnfeldt, informationschef på Tre, till Computer Sweden.
För såväl Tre som Intel innebär affären en strategiändring. Tre hävdade i det längsta att man ville krama så mycket som möjligt ur 3G-tekniken, och uppgradera till HSPA+ och eventuellt även dubbelcells-HSPA, med 42 resp 84 Mbit/s som teoretiska maxhastigheter att jämföras med 100 Mbit som teoretisk maxtakt i LTE. Men nu är det alltså LTE som gäller även för Tre, trots att man ligger en bra bit efter konkurrenterna.
För Intel är försäljningen slutet på den svenska Wimaxsatsningen. Planer fanns när licensen köptes att bygga ett rikstäckande nät för mobil Wimax i Sverige, skriver Computer Sweden. Men av den planen blev intet.
Å andra sidan går Intel inte lottlös ur affären - sannolikt betalar Tre betydligt mer än de 159 miljoner kronor som Intel fick slanta upp för licensen i auktionen 2008. Frekvensbandet är avsett för TDD-teknik (time division duplex), något som tagit lite tid för LTE-världen att utveckla men som sedan en tid finns framme efter tryck från inte minst den kinesiska marknaden. De andra svenska operatörerna använder FDD-teknik (frequency division duplex).