Silkesmasken som spinner den bästa elektroniken
Bombyx mori (se bild) är duktig på att spinna silke för elektrokemiska transistorer för användning i människokroppar. Det konstaterar en forskningsgrupp på Linköpings universitet.Projektet bygger elektronik med en minst sagt ovanlig teknikkombination. Silkesmasken gör sitt vanliga jobb: spinner tråd. Tråden doppas i en konjugerad plast, PEDOT-S, vilket ger elektriskt ledande trådar. Om du sedan lägger två trådar i kors och droppar en viss elektrolyt i korsningspunkten, så får du en transistor – en spänning lagd över det ena trådparet kontrollerar strömmen i det andra.
Tekniken är konstruerad på Linköpings universitet.
Det speciella med kretsar vävda av komponenter av detta slag är att de blir flexibla. De kan kanske i en framtid planteras i människokroppen. Eller används i flexibla bildskärmar. Eller i smarta kläder.
Elektroniska komponenter som kan sättas in i kroppen öppnar nya möjligheter till medicinsk behandling, som att mäta tillstånd och kommunicera med nerver.
– Vi vill bygga in elektroniska komponenter i levande vävnader, säger Olle Inganäs som leder forskargruppen i biomolekylär och organisk elektronik.
Gruppen har tidigare designat elektrokemiska transistorer och andra komponenter med textilfibrer och proteintrådar. Den nya artikeln berättar att tunna silkesfibrer spunna av silkesmasken Bombyx mori ger ännu bättre egenskaper, inte minst för samspelet med biologiska system.