Avtalet mellan Coresonic och Mediatek skrevs på redan i höstas, och företagen har redan börjat arbeta med varandra. Men man har inte velat berätta något för omvärlden förrän nu. Ordern kom efter en ordentlig utvärdering där Coresonics teknik jämfördes med bland andra de amerikanska storspelarna Tensilica och Ceva.
– Mediatek är den största kund man kan få i den här nischen. Bara Qualcomm är större, och de gör sina egna DSP-kärnor, kommenterar Johan Lodenius.
Till skillnad från tidigare licensköpare har Mediatek köpt en så kallad arkitekturlicens, vilket ger kunden rätten att i princip använda Coresonics teknik på valfritt sätt. Tidigare licenstagare - en handfull mindre företag som Johan Lodenius inte vill namnge - har enbart köpt rätten att använda Coresonics teknik för ett specifikt ändamål.
– Vi har redan börjat jobba med Mediatek globalt. Projekten styrs från Taiwan, men vi jobbar även med deras kontor i USA och i Danmark.
Hur mycket pengar ordern är värld vill Johan Lodenius inte säga något om, men han indikerar att det rör sig om "mångmiljonbelopp i dollar".
– Det är väl inte i ARM-klass, men faktiskt inte så långt ifrån.
När Mediatek ska lansera de första kretsarna med Coresonics teknik i sig vill han inte heller spekulera i.
Coresonic grundades 2004 av fyra forskare från Linköping – Christer Svensson, Dake Liu, Anders Nilsson och Eric Tell. Av dessa jobbar alla kvar i företaget utom Christer Svensson som gått i pension. Totalt har Coresonic idag ett tjugotal anställda.
– Vi rekryterade flera personer under hösten och kommer att fortsätta rekrytera både i år och nästa år.
Att man fick ordern från Mediatek beror enligt Johan Lodenius främst på att den teknik man utvecklat på många sätt är modernare än konkurrenterna, med ett antal innovationer som minskar komplexiteten, minskar kiselytan och får ner strömförbrukningen. Tekniken beskrivs i mer detalj på företags hemsida (länk).
– Det är tre huvudinnovationer som ligger bakom. Först och främst switchen - vi använder ingen buss utan all kommunikation sker över en switchmatris. Instruktionssetet, där vi använder 24-bitars vektorinstruktioner som kan gå över flera cykler, och minnesarkitekturen är också avgörande.
Han exemplifierar med en LTE-krets, som med Coresonics teknik bara behöver två DSP-kärnor, en för sändning och en för mottagning. Med konkurrenten Tensilica behövs 6-8 stycken kärnor. Då måste man dela upp funktionaliteten, och det blir svårt att få överblick, säger Lodenius.
– Och vår kärna är bara fjärdedelen eller femtedelen så stor som Tensilicas, det beror lite på tillämpningen.
Han framhåller också att arkitekturen gör Coresonics DSP-kärna lättare att använda, eftersom kunden kan koppla in egna IP-block direkt på Coresonics switch via ett enkelt gränssnitt.
– Det har faktiskt inte hänt särskilt mycket på DSP-sidan de senaste åren förrän vi kom in i bilden, säger Johan Lodenius.
Nästa vecka deltar Coresonic som utställare på mässan Mobile World Congress i Barcelona.