Kretsen är tänkt för pakettrafik i datanät, mobila returtrafiknät (backhaul), och Carrier Ethernet-utrustning som switchar och routrar. Företaget lyfter fram låg effekt som ett huvudskäl till framgångarna – räknat per hanterad datamängd går det bara åt en tredjedel så mycket effekt med dessa kretsar som med traditionella lösningar, skriver företaget i ett pressmeddelande. Och stöd kommer från analysföretaget The Linley Group:
– Systemkonstruktörer är i allt högre utsträckning begränsade av effektbudgetar när de ska bygga in fler funktioner och göra allt mindre system med allt fler portar. Xelerateds nätverksprocessor har en bra balans i konstruktioner där programmerbarhet är nödvändigt men det är ont om yta och effektbudget, säger analytikern Bob Wheeler.
Kretsen består av hela 448 kärnor där var och en har en mycket begränsad instruktionsuppsättning. Dataflödesarkitekturen kallas Pisc, Packet Instruction Set Computer, och innehåller även 28 accesspunkter för anslutning till minne på eller utanför chipset. Trafikhanteringen sköts hierarkiskt, och paket kan buffras i billiga minnen av typen DDR3-DRAM. Kretsarna stöder både IPv4 och IPv6.
– Den stora efterfrågan på HX-familjen beror på kombinationen av låg strömförbrukning, programmerbar databehandling i hög hastighet och integration av avancerad trafikhantering, säger Xelerateds försäljningschef Anders Ericsson i pressmeddelandet, där han också uttrycker en tro på att några av de produkter där kretsen sitter kommer att ha stor påverkan på Carrier Ethernet-marknaden.
Xelerateds HX-kretsar visades upp för första gången ifjol, och var då först i världen att klara 100 Gbit/s med full belastning, så kallad ”wirespeed”. Företaget omsatte nära 145 miljoner kronor i fjol och gjorde då en vinst på nära en halv miljon kronor.