Det var i december 2009 som Ericsson meddelade att företaget skulle lägga ned basstationsfabriken i Gävle med 850 anställda (länk). Avvecklingen pågick under ett knappt år då huvuddelen av produktionen flyttades till Tallinn.
I början av september i år hade över 600 av dem som varslats hittat ny sysselsättning. Knappt 200 letade fortfarande efter jobb. Hur det gått för konsulterna finns det dock inga siffror på.
Bryter man ned siffrorna för dem som hittat nytt jobb visar det sig att 13 startat eget, 70 har påbörjat längre utbildningar och 500 har fått ny anställning. Av de senare har ett 100-tal fått andra jobb inom Ericsson. Sandvik och Forsmark är två företag som sugit upp mycket personal. Många har också fått jobb via bemanningsföretagen.
Bland dem som startat eget finns Peder Malmlöf. Han driver Gefle Testteknik och intervjuades av Elektroniktidningen förra hösten (länk).
Cirka 200 är fortfarande arbetssökande och av dessa hade ett 30-tal kortare visstidsanställningar, skriver Gefle Dagblad.
Efter den sista arbetsdagen på Ericsson och under omställningsprogrammet har alla som sagts upp fått lön i ytterligare tolv månader. Dessutom har de anställda rätt till stöd från Trygghetsrådet eller Startkraft, som erbjuder coachning och hjälp att hitta de rätta vägarna till ett nytt jobb.
I september förra året invigdes Ericssons Framtidscenter i Hemsta, en samlingsplats för alla som sades upp när fabriken stängde. Verksamheten i lokalerna upphör vid årsskiftet. Men de som då alltjämt är arbetslösa kan ändå få hjälp av Trygghetsrådet och Startkraft i totalt ytterligare 24 månader, skriver Gefle Dagblad.