JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kläderna, papperet, sladden – dina nya pekskärmar

Kläderna, papperet, sladden – dina nya pekskärmar

Genombrottet för smartmobiler och läsplattor har inte bara inneburit att vi ständigt är uppkopplade, vi har också vant oss vid att använda fingertopparna för att styra apparater. Forskare vid Münchens universitet och Hasso Plattner Institut har visat att det med klassisk TDR-teknik går att få pekskärmslikande funktioner i allt från kläder och papper till hörlurarnas sladdar.
TDR eller tidsdomänreflektometer är ett radarliknade instrument som används för att lokalisera fel eller avbrott i både optiska och elektriska kablar. Instrumentet skickar ut en puls och studerar sedan de reflexer som kommer tillbaka. Eftersom utbredningshastigheten i kabeln är känd går det att räkna ut hur långt bort skadan eller avbrottet om orsakat reflexen ligger.

Tekniken används bland annat i det svenska brandvarnarsystemet Ulrica.

Och nu funderar tyska forskare på om TDR-tekniken också kan användas för att åstadkomma pekskärmsstyrning i allt från kläder, papper och möbler till sladdar.

Raphael Wimmer, som studerar vid universitetet i München har utvecklat tekniken tillsammans med professor Patrick Baudisch vid Hasso Plattner Institutet, förklarar för Technology Review att de använt två parallella metalledare som de tejpat fast på ett papper. Signalgeneratorn anslöts med ett gem till den ena ledaren och oscilloskopet till den andra. Även där använde man ett gem.

Picosekundlåga pulser skickades in i ledaren och om ett finger närmade sig ledarna eller nuddade vid dem reflekterades delar av pulsen tillbaka.

I dagens pekskärmar används matriser av ledare i x- och y-led för att avgöra var fingrarna trycker eller sveper. Med TDR-tekniken kan man låta de parallella ledarna slingra sig fram över den yta som ska vara beröringskänslig och bara ha en anslutning.

Forskarna ska nu försöka krympa systemet så att det ryms i en enda krets, skriver Technology Review. De ska även testa med optiska fibrer som är okänsliga för elektromagnetiska störningar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)