Nyhetslabbet kunde utan problem göra filöverföringar på 3 Mbit/s och tester med Bredbandskollen visade en bandbredd på mellan 40 och 50 Mbit/s.
Men när Nyhetslabbet växlade till videotelefoniprogrammet Skype, blev nätet oanvändbart.
Telias presstjänst nekar till att företaget direkt skiljer ut och begränsar trafik från Skype, som är en telefonoperatör och därmed en konkurrent till Telia.
Istället uppger företaget att all trafik av typen peer-to-peer begränsas.
– Det enda vi trafikhanterar i dag är peer-to-peer, alltså fildelning. Det gör vi för att inte de få som fildelar mycket ska påverka kvalitén för det stora flertalet, säger Telias presstjänst till Nyhetslabbet.
JAN TÅNGRING: ”Det är inte ett misstag” Teliasonera har bekymrat sig för Skype och andra mjuka teleoperatörer ända sedan företaget satte upp sitt 4G-nät. Företagets mobilteknikchef Lars Klasson slingrade sig när han fick frågor kring detta av mig i mars 2010. Om det visar sig att Telia skulle ha saboterat Skypes trafik inte med flit, utan av misstag – så vore det en fantastisk nyhet. Nej. Det troliga är att Telia varit fullt medveten om att spärren på peer-to-peer-trafik drabbat Skype. |
Telia hävdar att dess avtal med abonnenter tillåter dem att strypa vissa former av trafik. Företaget avslöjar också planer på att lansera nya avtal med högre pris som tillåter Skype-trafik.
Telias nätbutik för 4G-abonnemang säger uttryckligen på flera ställen att det som erbjuds är tillgång till "internet". Inte heller rubriken ”Villkor” avslöjar att det bara är delar av Internet som erbjuds. Detsamma gäller de finstilta dokument som anger allmänna och särskilda villkor.
Under den separata rubriken "TeliaSoneras trafikhantering" – en text fylld av teknisk jargong – anger företaget att fildelningstrafik är strypt. Begreppet ”fildelning” defineras inte.
Syftet uppges med begränsningen anges vara att säkerställa en god kvalitét.
Samma dokument uppger att rösttelefoni har prioritet framför data om nätverket blir överbelastat.