Tillverkar lysdiodsmoduler i Göteborg
Elektronikföretaget Aluwave har dragit igång en egen fabrik i Mölndal, där man ska tillverka skräddarsydda moduler för lysdiodstillämpningar. Här kan tiomannaföretaget tillverka upp till en halv miljon moduler på sikt.– Vi började med att sälja materialet men insåg att kunderna vill ha färdiga lösningar. Så vi började istället utveckla moduler med elektronik, programvara och lysdioder i ett, säger Jonas Stålhandske, vd på Aluwave.
Sedan strategiändringen har företaget fått vind i seglen. Och under de tre senaste åren har omsättningen dubblats år för år. I fjol omsatte företaget 18 miljoner kronor, medan 2010 slutade på knappt 9 miljoner.
Hittills har företaget tillverkat modulerna hos externa samarbetspartners.
– Nu har vi kommit till den punkt att vi vill tillverka våra moduler in-house eftersom vi ser en stor fördel i att ha konstruktion och produktion i samma hus. Det ger direkt återkoppling och därmed högre kvalitet och kortare ledtider.
Den egna tillverkningen startade vid årsskiftet, i lokaler som man tagit över från Ericsson. Under den senaste månaden har dessutom tre personer anställts, två inom produktion och en inom försäljning och marknad.
– Men vi är ett väldigt teknikintensivt företag. Fyra av oss är elektronikkonstruktörer som arbetar med hårdvara och mjukvara, säger Jonas Stålhandske.
Företagets specialitet är att erbjuda LED-moduler som ger en ljusupplevelse genom att olika funktioner byggs in. Så gott som alla moduler innehåller processorer och programvara. Och internt har företaget börjat bygga upp ett konstruktionsbibliotek med byggblock som kan återanvändas mellan olika konstruktioner.
Företaget har kunder inom fyra segment. Där allmänbelysning, fordon och teknisk belysning är jämnstora och står för cirka 30 procent av omsättningen vardera.
– Gatubelysning är det fjärde segmentet. Det står för tio procent av vår omsättning. Här görs många kommersiella försök idag men det är inte många kommuner som gjort riktiga installationer ännu. På sikt är det däremot en väldigt stor marknad.
Teknisk belysning är också ett område som Aluwave ser stor potential i. Speciellt inom detta segment – men även de andra – går det att addera ett högre värde på slutprodukten med hjälp av lysdioder. Ett exempel är ljus för operationssalar, där man arbetar med ljuset för att exempelvis bättre kunna se nyanser av rött under operationsarbetet.
– Skogsindustrin är ett annat exempel. Där jobbar vi med att optimera ljuset för att exempelvis bättre kunna se röta i träd som avverkas, säger Jonas Stålhandske
I den nya fabriken kommer företaget att kunna tillverka upp till 500 000 moduler årligen. Det är cirka fem gånger mer än vad företaget levererar idag. De flesta av företagets kunder tillverkar i dagsläget produktionsserier om 1 000 till 10 000 årligen.
– För stora volymer kommer vi även fortsättningsvis använda externa partners, förklarar Jonas Stålhandske.
.