Chalmersforskare har byggt en kvantmikrofon
En kvantmikrofon är en transistor där strömmen leds med en elektron i taget, en så kallad enelektrontransistor. Forskare på Chalmers har nu lyckats bygga en sådan detektor för ljudvågor som är världens känsligaste för höga frekvenser.På kristallen har forskarna tillverkat en tre millimeter lång ekokammare som reflekterar akustiska pulser mellan sina väggar. Trots att ljudhastigheten är tio gånger högre på kristallytan än i luft kan detektorn se ljudpulsernas reflektioner.
Detektorn kan mäta vågor med en höjd motsvarande några få procent av radien hos en proton. Därmed kan ljudet uppföra sig enligt kvantmekanikens lagar – såsom ljuset – snarare än enligt den klassiska mekanikens lagar. Frekvensen på de ljudvågor som kan detekteras ligger på nära 1 GHz, hävdar forskarna.
– Experimentet är gjort på klassiska akustiska vågor, men det visar att vi har de förutsättningar som krävs för att börja studera riktig kvant-akustik, och det har ingen tidigare gett sig på, säger doktoranden Martin Gustafsson i ett pressmeddelande.
Forskarnas resultat öppnar för en ny sorts kvant-kretsar, som blandar akustiska och elektriska element. Sådana kretsar kan användas för att undersöka nya fenomen inom kvantfysiken. Resultaten har just publicerats i en artikel i Nature Physics (se länk) skriven av Martin Gustafsson (huvudförfattare), Göran Johansson och Per Delsing – alla från Chalmers – samt Paulo Santos från Paul Drude-institutet i Berlin.
Martin Gustafsson kommer att försvara sin doktorsavhandling i ämnet i april.