Bilar får virtuella processorer
Det australiska operativsystemet OKL4 har valts av fordonsjätten Bosch som plattform för infotainmentsystem i bilar. Ordern kan innebära ett genombrott på en ny stor marknad för OKL4, som idag är stor inom mobiltelefoner.
TRE OPERATIVSYSTEM I SAMMA CPU Klicka för större bild! Genom att använda OKL4 för virtualisering kan Bosch låta en och samma fysiska processor sköta kritiska funktioner som navigering, statusmonitorering och förarassistans, och rena underhållningssfunktioner som video, audio och spel. Funktionerna läggs i olika virtuella maskiner som bland annat kan startas om utan att störa varandra. |
OKL4 finns i en version optimerad för Arm-processorer, inklusive multikärnor. Ett powerpointblad nämner Freescales Arm Cortex 9-processor i.MX6Q som ett exempel på hårdvara i en beskrivning av arkitekturen.
OKL4 säljs av australiska OK Labs som hävdar att Boschs beställning är den första betydande ordern på marknaden av virtualiseringsteknik i fordonsinfotainmentsystem.
Operativsystemet OKL4 har på några få år skaffat sig en extremt stark ställning i mobiltelefoner. År 2005 valdes OKL4 som plattform av Qualcomm och idag finns det i totalt 1,4 miljarder inbyggda system. Några andra telekomkunder är ST, ST-Ericsson, LG och SK Telecom.
Flera av användarna kommer från vapen- flyg- och säkerhetsindustrin, bland dem Northrop Grumman, General Dynamics, Boeing, Lockheed Martin, Kongsberg och National Security Agency.
OK Labs medgrundare Gernot Heiser håller föredrag på Sics den 14 april.