JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Många godbitar på mässgolvet lockar

Många godbitar på mässgolvet

När Nordens största elektronikmässa – SEE – i morgon slår upp dörrarna i Kista för första gången är förväntningarna stora, inte minst på besökarna. Här dukas ett välmatat smörgåsbord av talare och händelser upp mitt i Elektroniksveriges centrum, bara ett stenkast från mångas kontorsstol. Så kom och ta för dig!
S.E.E.Länk till mässan på webben:
När SEE hade premiär för två år sedan var det en oerhört välorganiserad mässa – lovordad av alla som dök upp. Trots det blev besökarsiffran en besvikelse, bara drygt 5 000 kom.

Nu har mässan flyttat från Älvsjö, söder om Stockholm, till händelsernas centrum i Kista. Det är alltså som upplagt för mer eller mindre välplanerade spontanbesök från alla som ändå är på visit i området eller rent av har sin hemvist här.

 Seminarier på tre scener
• Stora Scenen, C06:50: Här går invigningen, paneldebatten, Peter Öhmans och Adam Dunkels föredrag av stapeln, samt så mycket mer.
• Komponent/Embedded-scenen, C13:36, med tekniska seminarier i de två ämnena.
• Produktion/Test & Mät-scenen, C01:31, med teknik-seminarier i ämnena.

Godbitarna som serveras är många. Ett lockande inslag är Peter Öhman som på onsdagen – strax efter lunch – beskriver de utmaningar Ericsson ser framför sig när det gäller den kraftiga tillväxten av trafik i datanäten. Peter Öhman jobbar i vardagen med forskning och utveckling på Ericsson och har över 30 års erfarenhet av företagets verksamhet.

– Ett annat kul inslag är Adam Dunkels som vi fått med. Han har aldrig varit med på någon elektronikmässa tidigare vad jag vet, säger Magnus Eriksson som är projektledare för SEE.

Adam Dunkels är forskare på Sics och mest känd för sitt arbete med minimala operativsystem och Internetanslutning av trådlösa sensorer. För tre år sedan utsågs han till en av världens 35 främsta unga innovatörer. På mässtorsdagen ger han sin syn på internetrevolutionen och vilka möjligheter som öppnas i och med att det nu går att koppla upp i princip vad som helst, antingen med WiFi eller med enklare radiomoduler mot Internet eller lokaka nätverk.

Men dag ett, när mässan öppnar, är det mot Håkan Ekengren, statssekreterare på näringsdepartementet, som strålkastarljuset riktas. Då invigningstalar han klockan elva på stora scenen.

– Mitt budskap är att elektronikindustrin i landet är viktig och att elektronik är ett strategiskt intressant utvecklingsområde för svensk del även på sikt, säger Håkan Ekengren till Elektroniktidningen.

Han nämner bland annat att politikernas mål om en fossil-oberoende fordonsflotta år 2030 och strävan efter ett grönare samhälle kräver teknikutveckling.

– Det vi kan göra utifrån regeringen är att ge goda förutsättningar för företag att verka och fungera i Sverige. Samtidigt är jag medveten om att det är en brist på ungdomar som intresserar sig för teknikutbildning idag. Det är allvarligt, speciellt som företag säger till mig att de skulle anställa om det bara fanns möjlighet, säger Håkan Ekengren.

I direkt anslutning till invigningstalet deltar Håkan Ekengren även i en paneldebatt kring produktionens vara eller inte vara här i landet. Debatten leds av journalisten Thord Eriksson och i panelen finns också Bo Wass, vd på Autoliv Electronics, Anders Felling, vd Westemo Data Communications, Mikael Joki, vd Eskilstuna Elektronikpartner, Gerd Levin, vd Hanza Electronics, samt Jonas Wallberg, chefsstrateg IKT på Vinnova, med.

För många upplevs nog produktionstemat ganska uttjatat eftersom det återkommit ett flertal gånger i olika sammanhang under åren. Tanken denna gång är dock att försöka få till en annan vinkel än den vanliga. Senast det begav sig satt fem EMS-företag i panelen. Nu ingår två produktägare med egen produktion här i landet. Förhoppningen är att det ska ge en ny dimension med en mer aktiv debatt och även svar på frågor som varför ett företag väljer att producera i Sverige och inte.

– Jag tycker det är en bra sammansättning och jag är inte orolig över att det kommer att finnas relevanta frågor att diskutera, där de både kan mötas och där deras ståndpunkter och beskrivningar skiljer sig åt. Dessutom kommer det att finnas utrymme för frågor och kommentarer från publiken, säger Thord Eriksson.

Sen är förstås Elektroniktidningen på plats, i monter C06:29. Kom förbi om du vill berätta vad du utvecklar, om du vet något kul som händer på mässan, om du vill ha en egen prenumeration eller bara vill säga hej. Vi är öppna för alla spontanbesök. Väl mött!

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)