Missa inte framtiden
i Showcase Sweden
En mötesplats där nyfikna ungdomar får träffa innovativa företag och högskolevärlden – det är Showcase Sweden i ett nötskal. Men alla ni andra – missa inte att ta en titt ni också. Här finns bland annat en jättehäftig synt, späckad med elektronik, utvecklad av svenska Teenage Engineering. Teenage Engineering, som finns på plats med sin huvudprodukt, synten OP-1, är en ypperlig inspirationskälla. Före-taget grundades 2005 av fyra kompisar som under flera år snackat om att göra en synt. Resultatet – en liten batteridriven cool rackare, med inbyggd högtalare, mikrofon, bandspelare och fm-radio. För att hålla nere energiförbrukningen har man byggt synten med likadana lågeffektskretsar som sitter i dagens mobiltelefoner.
– Vår synt använder samma teknik som finns i en Iphone, för bara några år sedan fanns inte komponenter för att göra en så liten produkt med bra batteritid, säger David Möllerstedt.
Många av dagens syntar är väldigt nischade. Teenage Engineerings mål har istället varit att göra sin så bred som möjligt, och samtidigt dölja den tekniska komplexiteten med snygg design.
– Vi har gjort allt själva. Det enda vi inte gjort är PCB-cadden av DSP-kortet. Annars har vi gjort hela designen, inklusive all hård- och mjukvara.
I januari förra årets sålde företaget sin första synt, efter tre år utvecklingsarbete. Sedan dess har försäljningen rullat på – cirka hälften till USA och resten till personer i främst Japan, England och Tyskland.
– Idag är vi ett företag på tio personer med bakgrund inom teknik, musik, spel och design som gör det som borde finnas och säljer det vi gör, säger David Möllerstedt.
En annan spektakulär pryl i Showcase Sweden är ett virtuellt obduktionsbord från Interaktiva Institutet. Här finns också den lilla robotarmen Bestic, som Elektroniktidningen följt sedan år 2010. Det handlar om ett äthjälpmedel som Sten Hemmingsson började utveckla efter att ha insett att han själv skulle få problem att äta själv på grund av postpoliosyndrom som gradvis försämrade hans funktionsförmågan.
Förutom de tre företagen medverkar också KTH liksom Mälardalens och Linköpings högskola i Showcase Sweden, en mötesplats som förhoppningsvis ska översvämmas av elever från 10 till 12 gymnasieskolor under dagarna tre.
– Vårt mål är att det ska komma lika många gymnasielever som förra gången, vilket betyder uppåt 300 stycken, säger Magnus Eriksson, projektledare för SEE 2012.