JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Analogvärldens svar på Arm
Svenska Anacatum är kaxigt – företaget ska bli analogvärldens motsvarighet till brittiska Arm. Tricket är att skapa mixedsignal-IP som ur användarsynvinkel ser ut som digitala block och som passar direkt in i det digitala design-flödet. Idag står Fujitsu, Nanoradio och ytterligare några multinationella företag på kundlistan.
– Ingen annan har gjort detta tidigare, men vi är på god väg och har högt ställda mål. Vi ska bli ”The Analog Arm”, säger Rolf Sundblad, vd och en av grundarna av Anacatum.

Linköpingsföretaget startade för knappt tre år sedan av några av Sicons grundare tillsammans med Ansyn. Sicon var känt för sin egenutvecklade AD-omvandlararkitektur och Ansyn var känt för sitt egenutvecklade verktyg som påstods kunna lyfta analogkonstruktioner till ”HDL-nivå”.

– Redan från början fanns det en tanke med att kombinera Ansyns kompetens att utveckla verktyg för att optimera analoga kretsar med resterna från Sicon, erkänner Rolf Sundblad.

Affärsidén är att göra IP-block som är flexibla att använda trots att de blandar analoga och digitala funktioner. Hittills har alla sådana IP-block skapats som handbyggda, hårda IP-block, där varje block är anpassat för en viss konfiguration och en viss process.

– Det vill vi ändra på. Våra mixedsignal-IP ska vara lika flexibla att använda som dagens digitala IP.

För att nå dit har företaget arbetat enligt två grundkoncept. Det ena är att IP-arkitekturen i huvudsak måste vara digital. Den analoga delen görs lite mindre noggrann, medan ofullständigheter i exempelvis förstärkning och matchning hanteras i den digitala domänen. Det andra är att utvecklingsflödet ska  likna det som idag används i den digitala världen, och ur ett användarperspektiv ska Anacatums IP se rent digitala ut.

Port-A-Tech är namnet på plattformen som Anacatum utvecklar för att hantera att implementationen blir helsäker och att det fungera att använda de verktyg som finns att tillgå idag.  

– Plattformen är delvis klar, den används i våra projekt, men vi räknar med att den ska vara helt klar mot slutet av detta år, säger Rolf Sundblad.

Han beskriver plattformen som ett lapptäcke som måste sys ihop till en komplett produkt, där hela utvecklingsflödet fungerar smidigt. Då ska leveranstiderna för företagets IP ligga i takt med SoC-projektens utvecklingstider.

– Vi räknar med att arbeta med just-in-time-leverans av de vyer som behövs i ett utvecklingsprojekt. När vi är klara innebär det att alla delvyer, vanligen mer än tio stycken, där nätlista och layout är två exempel, ska levereras när de behövs inom den tid som kundens SoC-projekt tar, vilket är typiskt 6 till 8 månader.

Hittills har Anacatum utvecklat tre mycket flexibla IP-produkter. Den ena är en video-digitaliserare med upp till fem kanaler, 12 bitars upplösning och en samplingshastiget på 220 MSa/s. Den andra är en digitaliserare av kompositvideosignaler (CVBS) med inbyggt antivikningsfilter, 12 bitars upplösning och som samplar maximalt 108 MSa/s. Den tredje är en rf-front-end med både AD- och DA-omvandlare ombord.

Alla tre produkterna är baserade på företagets speciella sammanflätade (interleavade) AD-omvandlararkitektur. Och de finns alla att få i TSMC:s 40 nm-process liksom Fujitsus och Global Foundries 65 nm-processer.

– Men våra IP är konkurrenskraftiga i alla processer som ligger under 100 nm, vi tar bara kund efter kund och deras krav. Det går också att använda processer över 100 nm, men då minskar man konkurrenskraften när det gäller storlek och effektförbrukning.

Samtidigt berättar Rolf Sundblad om två produkter som just nu finns i pipeline. Den ena utvecklas i samarbete med Linköpingsföretaget SP Devices, vars kärnkompetens är en speciell algoritm som höjer prestanda hos två eller fler sammanflätade AD-omvandlare.

– I vår kommande produkt, som ska klara 3,3 GSa/s och vara tillgängligt mot slutet av året, använder vi SP Devices algoritm tillsammans med vår. Det blir ett IP i form av en AD-omvandlare som världen hittills inte har skådat vad gäller prestanda och kisel-yta, säger han.

I början av nästa år är tanken dessutom att ytterligare en produkt ska vara klar. Och med den gör  företaget ett första försök att utveckla en helt annan produktkategori.

– Vi tittar på att ta fram en DC/DC-omvandlare som i huvudsak är digital och som ska vara lätt att passa in i en SoC-krets. Vårt koncept måste breddas så att vi utvecklar IP inom ett flertal olika produktvertikaler, där strömförsörjning är en sådan.

Anacatum, starade som ett joint-venture mellan Ansyn och Cognicatus, och har idag 14 anställda samt en säljrepresentant i USA.

I och med att företaget tog in 10 miljoner i riskkapital i april klev även finska Conor Venture Partners och Almi Invest in som ägare. I samma veva lyftes verksamheten ut ur Ansyn och Cognicatus och de två omvandlades till  holdingbolag med ägande i Anacatum. Därmed är Anacatum det enda av de tre som numera har någon verksamhet i form av utveckling, marknadsföring och försäljning.

– I fjol omsatte vi 14 miljoner kronor och om det rullar på som det gör nu planerar vi att ta in ytterligare riskkapital vid årsskiftet för att bygga ytterligare affärer och produktvertikaler, säger Rolf Sundblad.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)