JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

FujitsuFujitsu vill dra fiber till CPU:n

En optosändare i kisel som inte behöver temperaturregleras. Det har Fujitsu tagit fram. Tekniken banar vägen för att integrera en optisk sändtagare med en CPU, vilket enligt Fujitsu krävs om vi vill kunna bygga superdatorer som klarar en triljon beräkningar per sekund år 2020.
CPU:er varierar i temperatur vilket är ett problem för ljuskällor och modulatorer som befinner sig nära CPU:n. Lösningen brukar vara temperaturreglering, som dock stjäl plats och energi.

Nu har Fujitsu lyckats integrera ljuskälla och optisk modulator på samma chip på ett sådant sätt att temperaturreglering inte behövs.

Därmed kan CPU och transceiver monteras i samma kapsel, på 2 mm, och snart på 1mm, hoppas Fujitsu. Och därmed kan man bygga superdatorer och tunga servrar i mer kompakt form.

FujitsuKonstruktionen är verifierad från 25 till 60 grader Celsius för en modulationssignal på 10 Gbit/s. Som bonus reduceras strömförbrukningen till ungefär hälften.

Temperaturproblemet är att ljuskälla och modulator hamnar ur fas när deras temperaturer inte matchar. Fujitsus lösning är att låta de båda använda samma ringresonator för att styra våglängden.

Dagens superdatorer klarar en biljard beräkningar per sekund (10
15
flops, en petaflops). År 2020 ska kapaciteten vara uppe i en triljon (10
18
flops, en exaflops). Detta kräver enligt Fujitsu kommunikationskanaler på tiotals terabit/s mellan CPU:er, vilket enligt Fujitsu svårligen kan åstadkommas över koppar. Ljus krävs, och därmed optiska transceivrar nära CPU:erna.

Fujitsu bygger själv superdatorer och leder då och då listan över de snabbaste.

Fujitsu hoppas nu kunna höja datatakten på sändaren, och dessutom kunna integrera flera av dem på samma chip med hjälp av våglängdsmultiplexering. Företaget ska också försöka få fram en optisk mottagare med hjälp av samma teknik och sedan integrera sändare och mottagare till en transceiver.

Också Altera försöker utveckla optisk kommunikation direkt till sina FPGA-processorer.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)