JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vill styra hur energin flödar i hemmet

Vill styra hur energin flödar i hemmet

Svenska Ferroamps idé är att utveckla ett system som ska styra energiflödet mellan olika delar i ett hem. Hittills har företaget tagit fram en prototyp som kan ta energi från både solpaneler och elnätet. Om ett år väntas den första produkten vara klar för lansering, då ska även batterilagring ingå i det modulära konceptet.
Spångaföretaget Ferroamp grundades år 2010 av Björn Jernström, som fortfarande äger företaget. Idag arbetar han tillsammans med ytterligare två anställda, framförallt med produktutveckling.

– Vi utvecklar kretskorten med all kraftelektroniken själva, likaså utvecklar vi programvaran som behövs, säger Björn Jernström.

Affärsidén är att ta fram en så kallad energihub för hem och mindre fastigheter.

När den första produkten lanseras är tanken att den ska fungera som ett nav i hemmet som kan ta energi från både elnätet och solpaneler. Energihuben ska då också kunna kombineras med ett lokalt energilager i form av litiumjon-batterier. På sikt kan systemet även komma att kompletteras, så att det kan hantera annan förnybar energi som exempelvis vindkraft.

– Vi vill styra energiflödet mellan alla olika delar i ett hem på ett optimalt sätt. Detta har blivit väldigt aktuellt i Sverige sedan möjligheten till timmätning av elenergin i hemmet infördes den första oktober i år, säger Björn Jernström.

Timmätningen har bland annat dragit i gång diskussioner om hur elabonnenter kan spara pengar genom att lägga om sina vanor och flytta elförbrukningen över dygnet.

– Det talas om att tvätta på natten och köpa nya vitvaror som kan styras bättre. Jag har två små barn och visst kan vi väl tvätta på natten, men att hänga upp tvätten på morgonen skulle inte fungera. Jag tror mer på att bygga lösningar som gör att människor inte måste ändra sitt beteende.

Hittills har Ferroamp tagit fram en första prototyp i form av en dubbelriktad växelriktare. Den kan således dels omvandla likström från en solpanel till växelström, dels omvandla växel-ström från elnätet till likström för att i framtiden exempelvis ladda ett batteripack. Än så länge saknas dock gränssnittet mot batteriet.

– Just nu utvecklar vi ett batterihanteringssystem med cell--
balansering som är helt nöd-vändigt för att hantera litium-jonbatterier. Parallellt med detta arbetar vi med produktifiering och industrialisering av den prototyp som vi hittills tagit fram, säger Björn Jernström.

Anledningen till att företaget utvecklar sitt eget batterihanteringssystem är helt enkelt att det finns för få alternativ som klarar höga spänningar. Här handlar det om att hantera två spänningar på 350 V.

– Några har utvecklat system för detta, men de vill inte sälja sin lösning, förklarar Björn Jernström.

Får man tro Ferroamp så finns det inget annat företag som har en produkt som integrerar alla elektriska funktioner i en enhet på samma sätt som företaget tänker sig. Däremot arbetar det tyska växelriktarföretaget SMA med att utveckla en liknande produkt.

– Där får vi konkurrens. Men det är också bra. Det visar att vi ligger rätt i tiden med vår produkt, säger Björn Jernström.

Samtidigt pekar han på konkurrensfördelar i form av tre patentansökningar som Ferroamp har lämnat in.

Strömutjämning är den ena. Det innebär att energi kan flyttas från en fasledare till en annan. Således kan man utnyttja trefasanslutningen mer effektivt. Tekniken kan exempelvis utnyttjas för att sänka huvudsäkringen i ett hem eller för att öka belastningen om man exempelvis vill ladda en elbil i framtiden.

Den andra patentansökan handlar om att styra och reglera elnätet. Idén är att bygga in funktioner i växelriktaren som gör att balansen i elbolagens nät förbättras när förnybar energi kopplas in. I Tyskland har man exempelvis fått stora problem med frekvens- och spänningsreglering i elnätet i och med att stora mängder solenergi kopplats in.

– Det tredje är att vi även tagit fram en ny konstruktion som gör att man kan driva krafthalvledare till betydligt lägre kostnad än idag.

När Ferroamp lanserar sin energihub om ett år handlar det om ett modulärt system i form av två enheter, båda stora som en modern mikrovågsugn. Den ena är själva växelriktaren, som klarar 5 kW och kostar runt 15 000 kr. Den andra är ett batteripack på 5 kWh, som är en option för den som önskar.

– Tyskland, Spanien och Italien är helt klart de starkaste marknaden för oss, men vi ser även stora fördelar här i Sverige. Vår patentsökta strömutjämning är speciellt intressant här.

Åtminstone till en början ska tillverkningen ske här i landet. Var är däremot ännu inte bestämt.

– Från första början har vi haft fokus på tillverkningskostnaden. Kraftmodulerna är ytmonterade och man kan använda vanliga pick-and-place-maskiner för att montera hela kretskorten. Ingen manuell hantering krävs, så det kan mycket väl bli kostnadseffektivt att tillverka i Sverige även på sikt, säger Björn Jernström.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)