–Vi mäter alla typer av ljuskällor, men det är LED vi fokuserar på. Nu anpassar vi ljuslabbet till de nya EU-regler och normer som kommer, säger Intertek Semkos marknadschef Fredrik Hirn när Elektroniktidningen gör ett besök mitt under stöket med uppgraderingen av ljuslabbet.
Både energianvändning, ljuskvalitet och livslängd ska mätas enligt nya normer som införs i höst samtidigt som det kommer en ny märkning för lampornas livslängd.
Från och med januari 2013 ingår också RoHS-direktivet för kemikalier i elektrisk och elektronisk utrustning som en del av den europeiska CE-märkningen. I september införs nya krav på märkning av energieffektivitet, ErP, och dessutom finns krav på elsäkerhet liksom elektromagnetiska störningar EMC.
– Efterfrågan på provning och certifiering av LED-lampor ökar lavinartat, säger Intertek Semkos tekniske ljusexpert Mikael Pettersson.
I blickfånget i ljuslabbet står det stora Ulbrichtklotet som mäter den testade ljuskällans ljusflöde och färgspektrum för rundstrålande ljuskällor. Ytan på insidan av klotet är helt vit för att reflektera alla färger lika mycket.
Ulbrichtklotet i Intertek Semkos ljuslabb tillhör de största i branschen, hela 3 meter i diameter och en invändig yta på 30 kvadratmeter. Det installerades redan på 1970-talet i dåvarande Semkos ljuslabb.
Fredrik Hirn |
Mätresultaten från goniometern kan vi leverera som en CAD-fil till arkitekterna som då kan göra en optimal placering av ljuskällorna på ett kontor, säger Mikael Pettersson.
Själva hjärnan i labbet är spektraradiometern som mäter spektralfördelningen av ljuset. Instrumentet kan mäta från 200 till 800 nanometer. Det synliga ljuset börjar vid 400 och slutar vid 700 nanometer.
De två största investeringarna i den pågående utbyggnaden av ljuslabbet är ett nytt, mindre Ulbrichtklot för mätning av riktade ljuskällor och ett nytt separat rum för långtidstester, stresstester och högtemperaturtester.
– Vi låter LED-lamporna brinna i 6 000 timmar och mäter sedan hur mycket de har tappat i ljusmängd och färgåtergivning. Tidigare fanns ingen mätning av åldrandet. Av statistiska skäl görs 20 tester parallellt av varje lamptyp, säger Mikael Pettersson.
Till det utbyggda ljuslabbet flyttas nu också laserlabbet som mäter displayer och monitorer.
I ljuslabbet kan man göra sex olika tester:
1. Det totala ljusflödet (Ulbrichtsfären).
2. Ljusfördelningen (goniometern) räknat i candela per tusen lumen.
3. Färgprestanda enligt CIE 1931 och 1976 (färgtemperaturindex CCT, färgåtergivningsindex CRI samt Ra-index).
4. Colour Uniformity (från 0 till 90 grader i två dimensioner).
5. Ljusintensiteten (candelavärdet).
6. Säkerhetsmätning speciellt för LED enligt IEC 62471 (strålningsmätning av blåljuset).
Dessutom gör man klassiska elsäkerhetsmätningar enligt lågspänningsdirektivet för lampor, standard IEC 60598.
Läs också om Energimyndighetens nya ljuslabb som blir klart ungefär samtidigt med Intertek Semkos utbyggnad. (Länk till den artikeln).
FAKTA INTERTEK SEMKO:
Intertek är ett av världens största provnings- och certifieringsföretag när det gäller produktsäkerhet inom en lång rad områden, främst inom el och elektronik. Företaget har 30 000 anställda på över 1000 platser i mer än 100 länder. Huvudkontoret ligger i London.
I Sverige har Intertek Semko AB omkring 300 anställda med huvudkontor och provningsanläggningar i före detta Semkos lokaler Kista. Totalt har Intertek Semko 33 000 anställda på över tusen platser i mer än hundra länder. Huvudkontoret ligger i London.
Semko var tidigare ett statligt företag, Svenska Elektriska Materielkontrollanstalten, grundat redan 1925. Semko var fram till 1990 ansvarig för den obligatoriska S-märkningen av elektriska och elektroniska produkter i Sverige.