JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Göteborgare vill länka LTE


Göteborgare vill länka LTE

Uppstartsföretaget Gotmic – som utvecklar högintegrerade mikrovågschip på 60 och 80 GHz – har lyckats slå ihop alla funktioner på samma chip och ändå förbättra eller behålla hög prestanda.
Gotmic – avknoppat från Chalmers år 2008 – har utvecklat ett direktkonverserande chip. Basbandssignalen tas således direkt från DA-omvandlaren upp till E-bandet på runt 80 GHz. Likaså kan signalen gå den andra vägen, direkt från E-bandet ner till basbandets AD-omvandlare. Inga mellanfrekvenser krävs alltså.

– Istället för att som idag sätta ihop sex chips i en modul räcker det nu med ett chip. Det ger mycket bättre kvalité med bibehållen eller bättre prestanda till lägre totalkostad, säger Mattias Ferndahl, företagets teknikchef.

Det finns två chips, ett för det lägre frekvensområdet i E-bandet, alltså 71 till 76 GHz, medan det andra tar det högre frekvensområdet, alltså 81 till 86 GHz. Ofta använder man det ena för sändning och det andra vid mottagning.

– Vi vet att det inte finns någon annan i världen som är i närheten när det gäller prestanda på denna typ av lösningar, så vi har ett ganska stort försprång, säger Mattias Ferndahl,

Hög linjäritet är exceptionellt viktigt, speciellt då man kör mer komplexa modulationsformer som 64 QAM eller liknande.

Genom att integrera ett stort antal funktioner, såsom blandare, frekvensmultiplikator och detektor, minskas dessutom problemen som annars uppstår när olika chips förbinds med bondtrådar. Vid höga frekvenser beter sig bondtrådarna som induktanser samtidigt som de strålar som antenner.

– Sen har man alltid spridning i olika komponenter. Man kanske har en blandare som ligger lite lågt och en förstärkare som ligger lite högt. Då blir resultatet sämre. Ju fler komponenter man använder desto sämre blir dessutom yielden. När vi levererar ett chip är det testat och godkänt.

All testning av chipen görs i det egna mätlabbet i Göteborg. Företaget är idag helt frikopplat från högskolan. Tillverkningen sker hos Win Semiconductor, som är världens största foundry för galliumarsenid.

– När vi funderade på hur vi skulle kommersialisera vår kunskap identifierade vi E-bandet som en potentiellt stor marknad. Framförallt för LTE. Det finns ett tryck på att få E-bandslänkar att fungera inom LTE för att lösa backhaul, säger Mattias Ferndahl.

En av Gotmics större konkurrenter är amerikanska Hittite, som funnits sedan 1980-talet och som fått sin teknik från amerikanska försvarsföretag.

– I Barcelona fanns det ett antal E-bandslänkar med våra komponenter i. Vi har ett flertal kunder både i Europa och USA, säger Mattias Ferndahl.

I nuläget håller flera företag på att testa Gotmics chips i sina system, med målet att införa dem i sin nästa generation E-bandslänkar.

– De är väldigt positiva. Flera har sagt att om det funkar som vi säger så kommer de att välja vår lösning för sin nästa generations produkt. Inom kort kommer vi att få veta mer.

Gotmic ägs fortfarande av grundarna. Idag är tio personer verksamma i företaget, varvid flertalet är delägare.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)