Grafenforskare söker djärva entreprenörer
De svenska grafenforskarna bjuder nu in visionära entreprenörer att vara med och skapa en svensk industri kring det nya supermaterialet grafen. Grundforskningen finns, men ännu knappt några kommersiella produkter.– Vill du bli en del av den framtida grafenindustrin och påverka hur grafen kan ge konkurrensfördelar för ditt företag? Vi vill diskutera ert företags behov och vad vi kan göra tillsammans inom grafenområdet, skriver Johanneberg Science Park i sin inbjudan.
Johanneberg Science Park har bildats av Stiftelsen Chalmers tekniska högskola och Göteborgs Stad med målsättningen att utveckla en miljö som stimulerar samverkan mellan akademi, näringsliv och samhällsaktörer på Chalmers Campus Johanneberg.
Enligt programförklaringen vill Johanneberg Science Park ge näringslivet närhet till forskningsfronten så att spetsforskningen enklare kan komma till nytta.
Chalmers fick i januari i år EU:s uppdrag att leda det stora europeiska forskningsinitiativet kring grafen. (Läs pressmeddelandet här)
Chalmersinitiativet går under namnet Graphene Flagship och omfattar 126 akademiska och industriella forskningsgrupper i 17 europeiska länder. Högsta chefen är fysikprofessorn Jari Kinaret på Chalmers.
I Sverige ingår Chalmers, Umeå universitet, Karolinska institutet och Linköpings universitet.
På workshopen den 23 september ska man diskutera hur forskningsresultaten för grafen kan omsättas till konkreta produkter och vilka aktörer som vill samarbeta kring utveckling och uppskalning.
Resultatet blir underlag till en gemensam ansökan för strategiskt innovationsområde hos Vinnova. En beviljad ansökan innebär att Vinnova möjliggör en satsning på 10-50 miljoner kr per år i tre år, med villkor att företagen medfinansierar med lika mycket.
Länk till programmet och anmälningsformuläret.
Detta är grafen:
Grafen består av ett enda lager av kolatomer och beskrivs som kanske den mest fantastiska och mångsidiga substans som mänskligheten har fått tillgång till.
Grafen är starkare än det starkaste stål, men ändå lätt och flexibelt.
Grafen kan få elektroner att färdas tusen gånger snabbare än kisel.
Grafen är samtidigt genomskinligt, och därmed en ledare som kan kombinera elektriska och optiska funktioner på ett exceptionellt sätt.
"Exempel på förväntade grafenbaserade produkter är ultrasnabb och formmässigt flexibel elektronik såsom elektroniskt papper och böjbara smarta telefoner, lättare och mer energieffektiva flygplan samt avancerade batterier. På längre sikt förväntas grafen ge upphov till nya typer av datorer och revolutionerande medicinska tillämpningar såsom konstgjorda näthinnor", skriver Chalmers i ett pressmeddelande.