JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sökes: Nya idéer för miljövänliga fordon
Var finns de nya smarta idéer som kan göra framtidens personbilar och tunga fordon mer miljövänliga? Innovativa idéer och koncept som kan komma i produktion efter 2020? En halv miljon kronor i belöning finns att hämta.
Det är Energimyndigheten och Vinnova som söker innovatörer och nu öppnar en ny utlysning för forskningsstöd från samverkansprogrammet Fordonsstrategisk Forskning och Innovation (FFI) Energi & Miljö.

Enligt Energimyndighetens handläggaren Peter Kasche ska utlysningen locka fram nydanande och radikala idéer i mindre forskningsprojekt, som vid ett lyckat resultat på sikt kan leda till fortsatta projekt inom FFI-programmet.

- Goda exempel på det är företagen Reformtech och Applied Nano Surfaces, som började som innovativa idéer och som i dag är mindre utvecklingsföretag med många framtida kunder knutna till sig, säger Peter Kasche.

Sundbybergsföretaget Reformtech startade 2008 med en egen, patenterad reaktor- och bränsleomvandlingsteknik för avgasrening och är i dag ett högintressant företag i fordonsbranschen.

Reformtechs teknikplattform ligger till exempel till grund för ett nytt FFI-projekt tillsammans med Scania, Volvo Personvagnar och KTH för utveckling av en miljövänlig katalytisk fordonsvärmare som kan gå på alla typer av bränslen.

Uppsalaföretaget Applied Nano Surface är ungefär lika gammalt som Reformtech och har också nått stora framgångar. ANS har utvecklat en teknik att behandla metallytor så att de blir släta och får en låg friktion och därmed minskad energiförbrukning.

FFI-programmet Energi & miljö är inriktat mot fordonsrelaterade forsknings-, innovations- och utvecklingsaktiviteter inom följande områden:

• Ökad energieffektivitet
• Övergång till förnybara bränslen
• Minskad lokal/regional miljöpåverkan
• Närliggande områden med potential att stärka Sveriges och den svenska fordonsindustrins konkurrenskraft i ett globalt perspektiv.

Sista ansökningsdag är den 16 oktober klockan 14.00.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)