Dokumentär om Håkan Lans patentstrid
I flera år har de följt uppfinnaren Håkan Lans strid i amerikanska och svenska domstolar om rätten till patentet om färggrafik i datorer – patent nummer 4 303 986 – hos det amerikanska patentverket. Nu är dokumentärfilmen klar för visning.De har gjort långa intervjuer med Håkan Lans själv, hans dotter Maria Lans och författaren David Lagercrantz, som skrivit boken ”Ett svenskt geni”. De har också gjort flera intervjuer i USA, bland annat med förre chefen för det amerikanska patentverket, som är kritisk till hur utländska patentansökningar hanteras i USA.
Nu är filmen klippt och klar för visning. Torsdagen den 31 oktober klockan 20.00 sänder SVT den en timme långa dokumentären, som har namnet Patent 986.
– Vi tycker den blev riktigt bra, säger Felix Etzler till Elektroniktidningen när han ringer upp för att berätta allt nu är klart.
Men det kunde gått åt skogen.
Natten till den 19 november 2010 bröt sig tjuvar in i deras kontorslokaler i Gamla Stan i Stockholm.
När de kom in på morgonen upptäckte de att det franska fönstret ut mot den smala gränden stod öppet och att en glasruta var krossad.
De såg en tio meter lång stege stå lutad mot balkongräcket och förstod att de haft inbrott.
– Men det enda som hade försvunnit var vår stora Sony Digibeta filmkamera och kassetter märkta Håkan Lans-filmen. Våra två nyinköpta Imac-datorer var kvar, en laptop var kvar och till och med lösa sedlar som låg på bordet, säger Felix Etzler och Michael Collaros.
Polisen kom dit och säkrade fingeravtryck och en liten blodfläck på den sönderslagna rutan.
– Beställningsjobb sade poliserna. De tyckte inbrottet verkade konstigt eftersom bara banden och kameran var stulna. Det är inte heller helt lätt att ta sig upp till tredje våningen i den smala gränden. Den långa stegen måste de haft med sig, säger Felix Etzler.
Inbrottet skedde inte långt efter att de filmat rättegången i Svea Hovrätt mellan Håkan Lans och det amerikanska datorföretaget Gateway.
Håkan Lans själv misstänker att inbrottet kan vara ett beställningsjobb för att komma över känsliga band i dokumentärfilmarnas material.
Men Etzler och Collaros hade tillräckligt mycket material kvar för att kunna fullfölja dokumentärfilmen.
Undertecknad reporter var på plats dagen efter inbrottet och hittade stegen som tjuvarna använt. Tillsammans med fotografen Jörgen Appelgren rekonstruerade vi inbrottet. Se bilden till ovan.
Polisens utredning lades ned efter två år av brist på bevis, säger polisens samordnare Caroline Högdahl.
Under förhandlingar i Svea Hovrätt 2010, där ovanstående bilder på Lans, Etzler och Collaros togs, hade Håkan Lans fått möjlighet att hålla ett eget anförande om patentstriden.
- Tolv år av mitt liv har blivit förstört på grund av dessa rättegångar och mina egna advokaters svek, sade Håkan Lans som en inledning till sitt skrivna tal under förhandlingarna i Svea Hovrätt,
- Jag har inte sagt något under alla dessa år. Jag har inte ens kommenterat det absurda i att amerikanska domstolar aldrig ordentligt utredde vem som är registrerad ägare till patentet och att amerikanska domstolar hemligstämplat alla dokument, sade Håkan Lans.
Han menar att hela rättsprocessen i USA har varit absurd. Den har aldrig handlat om de stora datorföretagens intrång i hans patent på färggrafiken till datorer utan bara om vem som är registrerad ägare till patentet.
- Jag har fått ägna tolv år åt att bevisa att det är jag som är ägare till det så kallade 986-patentet – trots att det framgår tydligt och klart i registerutdragen från det amerikanska patentverket.
Han är mycket kritisk till hur det amerikanska rättsväsendet favoriserar det amerikanska.
- Man kan inte lita på amerikanska domare. Och det är inte bara jag som säger det. Det finns en EU-rapport om detta – Enforcing small firm´s patents right - säger Håkan Lans.
Här kan du läsa Håkan Lans anförande i Hovrätten 2010 som tydligt beskriver hans patentstrid (worddokument, 57 kbyte)