JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Televerkarna fick rätt efter 31 år

Televerkarna fick rätt efter 31 år

De fyra Televerksingenjörer som för drygt 30 år sedan uppfann hänvisningssystemet i telefonväxlarna kan nu äntligen få ersättning. Statens nämnd för arbetstagares uppfinningar, SNAU, har slagit fast att staten bör betala sex miljoner kronor.
I slutet av 1979 förverkligade fyra ingenjörer på Televerket, nuvarande Telia Sonera, sina idéer i en uppfinning som skulle komma att revolutionera Sveriges växelsystem.

De hade uppfunnit en så kallad hänvisningsdator som innebar att anställda själva kunde knappa in orsaken till frånvaro och beräknad återkomst och slapp ringa till telefonisten.

Datorn blev en succé. Väntetider och anrop till telefonisten minskade, belastningen på telefonnätet blev mindre. Under 1980-talet installerades den hos nästan alla större företag myndigheter och organisationer

Men när de fyra ingenjörerna begärde ersättning för sin uppfinning tog det stopp. De erbjöds 216 000 kronor - en mycket blygsam summa med tanke på de vinster som Televerket beräknades göra.

- Vi var övertygade om att vi hade kommit på någonting som Televerket skulle komma att tjäna stora summor på, sa Kurt Paulsson, arbetsledare för ingenjörerna, till fackförbundet Unionens tidning Kollega för ett år sedan. (Länk)

- Att erbjuda oss 216 000 kronor var skamligt. Vi föreslog att ersättningen i stället skulle utbetalas i form av royalty, sa Kurt Paulsson, som är den som drivit fallet under alla år.

Statens inställning har varit att uppfinnarna inte har rätt till någon ersättning. Eftersom Televerket inte längre existerar har statens talan förts av Justitiekanslern med juridiskt stöd från Televerkets "efterföljare" - Telia Sonera.

Igår konstaterade Statens nämnd för arbetstagares uppfinningar att uppfinnarna har rätt till ersättning med sex miljoner kronor, vilket är det högsta belopp som nämnden någonsin har beslutat som skälig ersättning för uppfinningar som har gjorts av arbetstagare.

Nämndens beslut är bara en rekommendation och rent formellt är JK inte bunden av det, skriver tidningen Dagens Juridik i dag.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)