JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Allt ljus på grafen

Vilken potential har halvledarmaterialet grafen? Och vilken betydelse har det för svensk del att Chalmers tidigare i år valts att leda det europeiska initiativet att ta grafen från forskningslabben ut till industrin? Det är några av frågorna som ska upp till diskussion när IVA bjuder in till sitt  konferenscenter i Stockholm den 22 januari.
”Starkare än stål, men ändå lätt och flexibelt, kan grafen få elektroner att färdas tusen gånger snabbare än kisel. Grafen är samtidigt genomskinligt, och därmed en ledare som kan kombinera elektriska och optiska funktioner på ett exceptionellt sätt”, så lyriskt lät det från Chalmers när det blev klart att det Chalmersledda grafenprojektet Graphene Flagship fått EU-kommissionens välsignelse och nio miljarder kronor i forskningsstöd för att ta grafen ur forskningslabben.

Men hur ska detta förtroende förvaltas på bästa sätt? Det är en central fråga i IVA:s och Chalmers gemensamma seminarie, Graphen – A Super Material.

Här kommer bland andra professor Konstantin Novoselov, som år 2010 fick Nobelpris för sin grafenforskning, att medverka. Likaså kommer representanter från Nokia Research Center, ABB, Perstorp och Power Cables Applications att ge ett industriperspektiv för materialets framtidsutsikter.

Seminariet går av stapeln den 22 januari, med start klockan 16.00. Efter det kostnadsfria seminariet följer en betalmiddag.

För själva programmet (pdf-länk), anmälan och mer information om eventet, se här (länk).

Två månader senare, den 27 mars 2014, håller även Mikael Syväjärvi – materialforskare vid Linköpings universitet – en föreläsning kring grafen. "Nanoteknik och ny materialvetenskap från grafen" är namnet på föreläsningen i Folkuniversitetets lokaler i centrala Stockholm. Föreläsningen sker samarbete med SwedNanoTech (Nätverk för svensk nanoteknik), är gratis men kräver en föranmälan som kan göras här (länk).

Mikael Syväjärvi skriver även artiklar åt Elektroniktidningen (länkar nedan):
För framtida solceller: Kubisk kiselkarbid
Silicen – Kisels svar på grafen
Detta kan du göra med grafen

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)